Nu de examens gedaan zijn, willen de studenten massaal door Brussel trekken voor het klimaat. Net zoals de scholieren willen ze dat iedere donderdag blijven doen. “Indrukwekkend hoe snel dit groeit, over taalgrenzen heen.”
Eerste studentenmars voor het klimaat moet veel volk lokken
Deze keer begint de betoging aan het Noordstation in Brussel, in plaats van Centraal. Tijdstip van vertrek is opnieuw 10.30 uur, waarna het via de Kleine Ring en de Pachecolaan naar het Centraal station gaat. De mars eindigt aan station Brussel-Zuid.
Het is de eerste keer dat de studenten mee een mars op touw zetten. “Bij de eerste scholierenmars voelde je meteen dat het ook bij de studenten enorm leefde,” zegt Laura Cools, rechtenstudente en studentenvertegenwoordiger bij Youth for Climate. “Toen zaten de examens nog in de weg, maar vandaag slagen we er eindelijk in om iedereen effectief in Brussel te krijgen.”
We eisen structureel, sociaal klimaatbeleid. Dus geen belasting op brandstof.
Ondertussen heeft ook Students for Climate het levenslicht gezien. Oprichter Bakou Mertens, student politieke en sociale wetenschappen, is opgetogen: “Indrukwekkend hoe snel het allemaal gegroeid is. Na amper een paar weken hebben we al 16 lokale comités, een in elke studentenstad in het land, plus nog twee in Eindhoven en Maastricht. Dit is echt een nationale dynamiek die in gang is gezet, over de taalgrenzen heen.”
De organisatoren rekenen dan ook op een grote opkomst. Tienduizend is de schatting van Mertens, maar Laura Cools hoopt op het dubbele. “Het zal er natuurlijk ook vanaf hangen hoeveel scholieren er nog meelopen,” aldus Cools.
(Lees verder onder de afbeelding.)
Juridische eisen
Wat zijn de concrete eisen van de klimaatstudenten? “In grote lijnen: we eisen een structureel antwoord op de klimaatverandering, want individuele acties volstaan niet. Die maatregelen moeten bovendien sociaal rechtvaardig zijn. Een belasting op brandstof bijvoorbeeld is niet de bedoeling, want die houdt geen rekening met de zwakkeren in onze samenleving,” zegt Mertens.
Concreter wordt het bij een delegatie rechtenstudenten van de UGent, weet Cools. “Zij maken allemaal een masterproef over klimaatproblematiek. Daaruit hebben zij een aantal juridische suggesties gebundeld. Donderdag na de betoging zullen zij die eisen neerleggen in het federaal parlement.”
Historisch
Students for Climate wil vanaf volgende week dan weer starten met een reeks debatten in verschillende steden, telkens na de donderdagmars. “Studenten, scholieren, burgers: iedereen is welkom. Bedoeling is na een paar weken tot concrete eisen te komen, en die dan voor te leggen aan de politiek,” legt Mertens uit.
“Het klimaatdebat wekt zoveel dynamiek op. Dit kan historisch worden. Via een democratisch proces hopen we die dynamiek om te zetten in een concrete stem in het maatschappelijk debat."
Lees meer over: Brussel-Stad , Milieu , Samenleving , Youth For Climate , students for climate , Laura Cools , Bakou Mertens , klimaatbetoging
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.