/De vijvers van Elsene aan het Flageyplein en het Heilig Kruisplein

| De vijver van Elsene, dichtst bij het Flagey- en Heilig Kruisplein, op een zonnige dag

Elsene werkt aan plan voor heraanleg omgeving vijvers

SDS
© BRUZZ
06/04/2022

Dinsdagnacht werd een drenkeling in kritieke toestand uit de vijver bij het Flageyplein gehaald. Dat gebeurt zelden, de oevers zijn dan ook verboden terrein. De gemeente werkt wel aan een renovatieplan voor de zone, dat vooral gericht is op het verbeteren van de mobiliteit rond de vijvers, het versterken van het groene netwerk, en het restaureren van beschadigde oeverwanden.

Iets na middernacht dinsdag merkte een voorbijgangster dat een man zich in de vijver bevond, en op het punt stond te verdrinken. Ze belde niet alleen de brandweer, maar bleef ook ter plekke om de plaats in het water waar ze de man de laatste keer zag, aan te wijzen. De drenkeling werd uiteindelijk in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis, over de precieze omstandigheden is verder nog niets bekend.

"Op zich is dit een zeldzaam voorval," reageert brandweerwoordvoerder Walter Derieuw aan BRUZZ, die desgevraagd laat weten dat in de afgelopen drie jaar de brandweer verder slechts één keer moest uitrukken voor een noodsituatie rond de vijvers van Elsene, in december 2019.

Het ging toen om een dakloze die zich in de grot aan de vijver had gewaagd, en daar was gevallen. In diezelfde tijdsspanne moest de brandweer in totaal 59 keer uitrukken voor drenkelingen: 55 keer in het kanaal, en daarnaast nog twee keer in een vijver in Bosvoorde en één keer in het Kruidtuinpark.

Heraanleg

Elsens schepen van Stedenbouw en Erfgoed Yves Rouyet (Ecolo) wijst erop dat het verboden is om over of onder de omheining rond de vijvers te kruipen om de oevers te betreden. "Dit is een geklasseerde, beschermde site, dus wij kunnen de balustrades ook niet zomaar veranderen. Maar ik heb ook nog nooit gehoord van iemand die in de vijver valt."

Rouyet erkent wel dat er een probleem is met de grot, waar soms mensen in willen slapen. Dat was vermoedelijk ook in 2019 het geval. "Je kunt er alleen raken door de oever te betreden, maar we zouden de toegang tot de grot beter moeten verbieden."

Het gemeentebestuur werkt immers aan een plan voor de heraanleg van de omgeving. Rouyets collega-schepen Audrey Lhoest, bevoegd voor Groene Ruimtes en Aanplantingen: "We willen de ruimte rondom heraanleggen zonder aan de vijvers te raken. De site is beschermd en moet haar identiteit behouden."

Zelfs al zijn de oevers inderdaad verboden terrein om de aanwezige fauna en flora te beschermen, Lhoest erkent dat er een zekere tolerantie is voor overtredingen. "Maar de oevers zijn erg steil. Wie ze 's nachts betreedt, brengt niet alleen de biodiversiteit in gevaar, maar mogelijk ook zichzelf. Ongelukken kunnen gebeuren, hoewel die nauwelijks voorkomen."

De gemeente is van plan om de oevers te herstellen, de stenen delen ervan zijn in slechte staat.

Daarnaast moet de herinrichting er ook voor zorgen dat de fauna en flora rond beide vijvers beter met elkaar verbonden raken, en er een soort rondwandeling mogelijk wordt, al zijn volgens Lhoest de knopen daarrond nog niet doorgehakt. Aan de twee vijvers zelf wordt niet geraakt, die zijn onlangs nog eens gedregd. Daarnaast moet de herinrichting ook de mobiliteit rond de vijvers verbeteren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Milieu , Samenleving , vijvers van Elsene , zone 30 , Yves Rouyet , Audrey Lhoest , heraanleg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni