De Vlaamse regering vraagt de burgemeesters om maatregelen te nemen in de buurt van brandweeroefenterreinen, maar dat is in Brussel niet aan de orde, klinkt het bij de Brusselse brandweer. "Wij gebruiken al jaren geen PFOS-houdend blusschuim meer."
‘Geen PFOS in blusschuim van Brusselse brandweer’
In Vlaanderen woedt het debat over PFOS nog volop, nadat bekend werd dat de PFOS-vervuiling op de site van de vroegere 3M-fabriek in Zwijndrecht gezondheidsrisico’s inhoudt. Ook elders werd PFOS-vervuiling vastgesteld. Zo richt de Vlaamse regering zich nu op brandweeroefenterreinen.
PFOS is een chemische verbinding die uit zichzelf niet afbreekt in de natuur. De chemische stof wordt gebruikt in brandwerend materiaal, onder meer in blusschuim. Daarom heeft de Vlaamse regering de burgemeesters gevraagd om voorzorgsmaatregelen te nemen rond brandweeroefenterreinen, aangezien de kans op bodemverontreiniging er groot is.
Concreet vraagt de Vlaamse regering om het verharde terrein op brandweeroefenterreinen wekelijks met nat te kuisen en om de onverharde terreinen ontoegankelijk voor kinderen te maken. Kwetsbare mensen en kinderen onder twaalf jaar krijgen het advies om geen groenten of eieren te eten die binnen een perimeter van honderd meter rond die oefenterreinen geteeld zijn.
'Geen PFOS in blusschuim Brusselse brandweer'
Die maatregelen dringen zich in Brussel niet op, klinkt het bij de Brusselse brandweer. “Wij gebruiken al jaren geen PFOS-houdend blusschuim meer”, zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. Bovendien oefent de Brusselse brandweer zelden in Brussel. “De meeste oefeningen houden wij op de site van de provinciale brandweerschool in Relegem (deelgemeente van Asse). Heel uitzonderlijk oefenen we op de site van de kazerne in de Helihavenlaan.”
Ook rond die laatste site vermoedt de brandweer geen gevaar. De brandweerwoordvoerder verwijst daarvoor naar de inplanting van de kazerne, middenin de Noordwijk. Wel bevindt de kinderboerderij van het Maximiliaanpark zich aan de andere kant van de straat.
In Brussel werd PFOS-vervuiling al in verschillende waterlopen vastgesteld, onder meer in de Zenne. Normen voor de aanwezigheid van PFOS in de bodem zijn er in Brussel niet, in tegenstelling tot in Vlaanderen. Brussel werkt nog aan strengere regels rond PFOS en andere persistente organische polluenten of forever chemicals.