De voormalige industriële site in Vorst die in de volksmond bekendstaat als het 'Moeras Wiels' is door de Brusselse regering aangekocht. Bedoeling is om de waterplas grotendeels te behouden en te gebruiken als waterreservoir. Daarnaast komen er zo'n 75 sociale woningen en zal er een groene zone aangelegd worden voor buurtbewoners.
Gewest redt Moeras Wiels uit handen van projectontwikkelaars
Een tiental jaar geleden ontstond het moeras per abuis tijdens bouwwerken. Grondwater kwam boven en overspoelde het braakland gelegen tussen het Wielsmuseum en het voormalige hotel Métropole. Sindsdien ligt de werf stil, waardoor diverse fauna en flora van het terrein hun habitat maakten. Bouwplannen die tot 230 wooneenheden voorzagen, raakten nooit klaar.
Fel buurtprotest
Buurtbewoners verzetten zich de voorbije jaren namelijk met succes tegen het immoproject van JCX Immo. Zij ijveren enerzijds voor de erkenning van een natuurgebied, maar vrezen ook dat de gebouwen in de omgeving (zoals Wiels, Brass en Métropole) hun historische grandeur zouden verliezen. De gemeente Vorst stuurde de plannen meermaals terug naar de tekentafel.
Niet alleen de natuur gedijt bij het status-quo op de site. Ook sluikstorters vinden vlot hun weg naar het ‘Marais Wiels’. De wekelijkse schoonmaakactie van buurtbewoners levert telkens een enorme afvalberg op. Met elk jaar dat de werf verzandde, groeide bij de wijkcomités in de omgeving van Wiels steeds meer het geloof om van het Moers van Wiels een publieke plaats te maken.
De buurt kreeg de steun van het nieuwe gemeentebestuur, en die solliciteerde nadrukkelijk bij het Gewest om de site op te kopen. Met gevolg, want afgelopen zomer startte de Brusselse regering gesprekken om het Moeras van Wiels aan te schaffen, al dan niet mét het historische gebouw 'Le Métropole' vlak naast de site. Daar had JCX Immo namelijk ambitieuze plannen voor uitgetekend met een brasserie, winkels, kantoren en co-workingspaces.
Inclusief Le Métropole
Toch legde het Gewest deze week naast de Moerassite ook zijn hand op 'Le Métropole'. De Brusselse regering kondigt er een "ambitieus project" aan ten voordele van "de lokale bevolking". Zo zou de waterplas grotendeels behouden blijven en als stormbekken gebruikt worden. De zone in Vorst staat ingekleurd als overstromingsgebied. Ook extra groene ruimte en sociale en middeklassewoningen behoren tot de plannen.
In het beschermde 'Le Métropole', waar vroeger de kantoren van de brouwerij Wielemans gehuisvest waren, overweegt de Brusselse regering bijkomende voorzieningen, productieruimten of infrastructuur bestemd voor de wijk. Het Gewest zal eerstdaags starten met de studies voor al deze projecten om er dan later een concrete invulling aan te geven. De buurt zal bij dat proces betrokken worden.
Lees meer over: Vorst , Milieu , Stedenbouw , Moeras Wiels , Le Métropole , JCX Immo
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.