Aan het Kanaal, in de buurt van cultuurruimte Buda, heeft de Brusselse politie een constructie verwijderd die zangvogels zoals de putter in de val moest lokken. Vogelbescherming Vlaanderen reageert verbouwereerd. “Dit is een middeleeuwse praktijk, walgelijk.”
Illegaal vogels vangen in Brussel: politie vindt stropersmateriaal nabij Budabrug
Graanstokjes, een waterbassin en lijm op de takken: aan de Vilvoordsesteenweg in Brussel, dichtbij Buda, was alles in gereedheid gebracht om vogels – waarschijnlijk zangvogels zoals putters – buit te maken.
Agenten van de politiezone Brussel Hoofdstad - Elsene konden dat na een klacht verhinderen. “Maar wie erachter zit, weten we niet”, reageert woordvoerster Ilse Van de keere. Er is een proces-verbaal opgesteld. “Over gelijkaardige feiten hebben we geen info.”
‘Zuid-Europa’
Niels Luyten, woordvoerder van Vogelbescherming Vlaanderen, zette grote ogen op bij het zien van de constructie. “Vangen met lijm is vooral nog een praktijk uit Zuid-Europa”, zegt hij. Maar ook: "Stropers gebruiken vandaag eerder mistnetten of klapvallen op de grond. Omdat wie lijm gebruikt, de vogel en haar verenkleed riskeert te beschadigen."
Kleurrijk
Wellicht waren putters het doelwit, een vinkensoort die vaak in groep leeft. Op de locatie van de val werden ook volgens waarnemingen.be al enkele exemplaren gespot, naast ook groenlingen en zwarte roodstaarten.
“Putters zijn als volièrevogels altijd al in trek geweest, niet alleen door hun mooie gele en rode kleuren, maar ook door hun typische zang. Vroeger werden ze ook gevangen om nieuw bloed in de lijn van kweekvogels te creëren, maar dat werd in de vorige eeuw gaandeweg verboden”, aldus Luyten.
“Helaas gebeurt het wel nog in het zwarte circuit, soms met het oog op verkoop, maar meestal voor eigen kweek. Maar dat druist in tegen elke bestaande wetgeving en zorg voor de natuur. Het vangen van wilde vogels is walgelijk en kan niet anders dan bestraft worden", aldus Luyten, die spreekt van "een middeleeuwse praktijk.”
Opmars
Dat zo'n val trouwens in Brussel wordt opgezet, verbaast Vogelbescherming Vlaanderen. "De buitengebieden met nog veel open ruimte en landelijkheid zijn dé vanglocaties bij uitstek. Denk dan aan Limburg, De Kempen en West-Vlaanderen. En dan vaak in de eigen achtertuin, te midden van een besloten dorp."
Maar: "Misschien is deze vangstlocatie voor de putter in Brussel, langs braakliggende percelen aan het kanaal, gekozen omdat een putter heel graag op die ruige, braakliggende percelen afkomt."
De putter - die zich dit jaar overigens vogel van het jaar mag noemen - is dan ook bezig aan een opmars, ook in steden. "De vogel wordt steeds vaker in tuinen of in steden waargenomen. Zo ook in hartje Antwerpen, op gronden langs de kaaien en kanalen op rechteroever bijvoorbeeld", weet Luyten.
Lees meer over: Milieu