Negen maanden geleden verdween de eerste gemeentelijke openbare vuilnisbak uit het straatbeeld van Jette. Intussen zijn er 51 geschrapt. "Het gaat om een rationaliseringsoperatie", benadrukt schepen van Openbare Netheid Mounir Laarissi (CDH). "Wanneer we een vuilnisbak weghalen volgt een evaluatie, indien nodig wordt de mand nadien teruggeplaatst."
Jette snoeit fors in aantal publieke vuilnisbakken
Momenteel telt Jette ongeveer 400 publieke vuilnisbakken, waarvan er een groot deel onder het beheer van de gemeente vallen. "Dat zijn er veel te veel", laat Laarissi weten aan La Capitale.
Sinds negen maanden worden daarom stelselmatig een aantal overbodige exemplaren verwijderd. "Want vuilnis trekt meer vuilnis aan." Momenteel zijn er al 51 permanent uit het straatbeeld verdwenen, nadat een evaluatie heeft uitgewezen dat ze oftewel overbodig waren, oftewel een negatieve impact hadden.
Kostenoperatie
"We halen deze vuilnisbakken uiteraard niet zomaar weg, er wordt grondig over nagedacht", zegt Laarissi. En volgens de schepen kan Jette het met nog een stuk minder stellen. Naast gemeentelijke vuilnisbakken zijn er immers ook gewestelijke aanwezig. Soms staan ze zo dicht bij elkaar dat één exemplaar voldoende is.
"Dan halen wij onze gemeentelijke vuilnisbak weg, indien blijkt dat die overbodig is. Het kost namelijk extra gemeentepersoneel en auto's die moeten rondrijden, en dus ook uitstoten, om ze te onderhouden", vertelt hij aan BRUZZ.
En wanneer er te veel vuilnisbakken bij elkaar staan worden ze bovendien vaak gebruikt om huishoudelijk afval in te dumpen, of vallen ze ten prooi aan sluikstorters. "Dat willen we vermijden." Er is dus nog marge om extra manden te verwijderen, het project loopt nog.
Hoeveel exemplaren er in totaal zullen verdwijnen is nog niet geweten. Maar indien na de evaluatie blijkt dat er veel zwerfvuil opduikt, wordt een vuilnisbak teruggeplaatst.
Combinatie van maatregelen
Om tot een proper Jette te komen wil het gemeentebestuur niet alleen snoeien in het aantal publieke vuilnisbakken, maar ook sluikstorten harder aanpakken.
"We zijn aan het bekijken of we geen zwaardere boetes kunnen opleggen. Voor sommige mensen blijkt het risico het momenteel nog waard", zegt de schepen. Daarnaast wil de gemeente in toenemende mate inzetten op preventie en vinden er sinds kort ook mobiele cameracontroles plaats.
Lees meer over: Jette , Milieu , Samenleving , vuilnisbak , zwerfvuil , testfase
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.