Dinsdag start het proces van vzw Klimaatzaak tegen de Belgische overheden. Klimaatzaak is een burgeractie waarvan bijna 60.000 mensen mede-eiser zijn. Ze stellen ons land in gebreke omdat het te weinig doet om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen. Het proces zal tien dagen duren.
Klimaatproces tegen Belgische en Brusselse overheid van start in Haren
De rechtszaak van vzw Klimaatzaak startte in 2014. Drie Brusselse advocaten trekken mee aan de kar. Intussen hebben meer dan 58.000 Belgen zich mede-eiser gesteld. Ze willen dat de vier Belgische overheden - federaal, Brussels, Vlaams en Waals - hun klimaatambities waarmaken. Omdat deze overheden nog niet voldoende op weg zijn om de Europese klimaatdoelstellingen te behalen, stellen de advocaten hen in gebreke.
Het gaat voornamelijk om een drastische vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Tegen 2050 moet ons land naar een netto nuluitstoot. In Nederland, Ierland en Frankrijk zijn gelijkaardige rechtszaken al gewonnen.
Dwangsom
Het proces zal tien dagen duren en vindt plaats in de voormalige NAVO-site in Haren. De pleidooien tegen de Brusselse overheid zullen 23 of 24 maart doorgaan. De overheden mogen op 26 maart hun repliek geven.
Het vonnis valt pas over enkele maanden. Indien ons land veroordeeld wordt, kan er een dwangsom tot 1 miljoen euro per maand volgen als zij hun klimaatbeleid niet bijsturen.
Emissiereductie
"We hopen vooral dat de overheden zullen worden gedwongen zich aan de eisen te houden," zegt de voorzitter van de vzw Klimaatzaak Serge De Gheldere. "In Nederland hebben we gezien dat het klimaat na het verliezen van de rechtszaak plotseling een zaak werd van alle partijen, en niet alleen van de groenen. We hopen dat hetzelfde hier ook gebeurt."
Concreet vraagt de Kimaatzaak om een emissiereductie tot 0 uitstoot in 2050. Elk decennium zou België fors minder moeten uitstoten om daar te geraken. De rechtszaak is niet gericht tegen één specifieke overheid. "Het is aan de federale overheid en de gewesten om samen te werken aan een overeenkomst."
Lees meer over: Brussel , Milieu , klimaatzaak
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.