Na het succes van de eerste spijbelactie bouwen de jongeren van Youth for Climate hun werking uit. Over verschillende regio’s zijn zo’n twaalf scholieren als verantwoordelijken aangesteld. En dankzij een crowdfundingsactie krijgen ze nu ook financiële steun.
Klimaatscholieren schakelen niveau hoger
De eerste klimaatbetoging van Youth for Climate kreeg 3.000 leerlingen op de been. Verwacht wordt dat er donderdag nog meer leerlingen zullen spijbelen om de klimaatboodschap op de agenda te zetten.
Deze keer is er vooraf een duidelijk parcours uitgestippeld met de politie, dat opnieuw begint aan het Centraal Station. “We hebben daarover vergaderd met de organisatoren van de klimaatbetoging. Zij zorgen voor een aantal eigen begeleiders, en uiteraard zal ook de politie de mars in goede banen leiden,” zegt Ilse Van de Keere van politie Brussel-Hoofdstad/Elsene.
Lees verder onder de kaart.
Regiowerking
En de scholieren van Youth for Climate hebben ondertussen hun werking aangepast. “Voor Anuna De Wever en Kyra Gantois, de organisatoren, zou het anders te veel worden. Dus we hebben vergaderd met scholieren uit alle hoeken van het land en per regio verantwoordelijken aangeduid, een twaalftal in totaal,” zegt Pili Verbinnen (17) van het KA Etterbeek. Zij neemt samen met Luna Bauwens regio Brussel op zich.
“Wij zijn vooral bezig om mensen in Brussel chaud te maken om mee te betogen, ook in Franstalige scholen. Anuna en Kyra proberen de organisatie draaiende te houden, onder andere met een crowdfundingsactie,” verduidelijkt Pili. Ondertussen staat de teller al op een mooie 1.110 euro, waarmee de scholieren een geluidsinstallatie en andere betogingsattributen kunnen aankopen.
Adviseurs
De scholieren van Youth for Climate laten zich op vergaderingen wel bijstaan door leerkrachten met expertise, in bijvoorbeeld politieke of milieuwetenschappen. “Maar de beslissingen en uitvoering doen we zelf,” verzekert Verbinnen.
Neemt niet weg dat ze zoveel mogelijk leerkrachten aan hun kant proberen te krijgen, ook een belangrijke pijler voor de regioverantwoordelijken. Verbinnen: “In mijn school, KA Etterbeek, steunen veel leerkrachten ons project en sporen ze leerlingen aan om mee te betogen. Anderen vinden dat spijbelen niet kan.”
‘Eindelijk engagement’
“We proberen ervoor te zorgen dat ze op donderdagochtend geen toetsen plannen. Want dat is het dreigement van de directie: wie gaat betogen, haalt nul op de test en mag die niet inhalen.”
Dat zo veel scholieren zich spontaan engageren voor de klimaatzaak, is opmerkelijk. “Ik ben erg geëngageerd opgevoed en loop al wel vaker mee in betogingen. Dat er nu eindelijk zo veel jongeren zich inzetten, daar ben ik enorm enthousiast over,” besluit Verbinnen.
Lees meer over: Brussel-Stad , Milieu , Onderwijs , Youth For Climate , klimaatbetoging , Ilse Van De Keere , pili verbinnen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.