Met ruim 3.000 waren ze, de spijbelende klimaatactivisten die op de tonen van Bella Ciao de Kunstberg beklommen. “Ik ben blij met iedereen die naar hier gekomen is. Dit is een duidelijke boodschap van de jeugd. Politici moeten hier iets mee doen."
Klimaatspijbelaars: 'Politici moeten hier iets mee doen'
Net op het moment dat een volle bus over het Europakruispunt voor het Centraal Station passeert, hebben de organisatoren van Youth for Climate hun medebetogers hevig opgezweept. Verbazing bij de inzittenden, terwijl ze de spandoeken en joelende tieners op het plein zien. Een man in de bus steekt zijn duim omhoog. Nog meer gejuich stijgt op vanuit de menigte.
Aandacht voor klimaatverandering
“Het is spijtig dat over de massabetoging in Brussel op 2 december al nauwelijks meer gesproken wordt”, verklaart Mats Walravens waarom hij vandaag samen met een hoop klasgenoten besloot om gehoor te geven aan de oproep van De Wever en Gantois en niet naar zijn school, het KA Koekelberg, te gaan. “We willen het probleem klimaatverandering weer onder ieders aandacht brengen.”
Elke donderdag komen, zal spijtig genoeg niet mogen van mijn school
Even verderop staat een groep scholieren van het Maria-Boodschaplyceum in Brussel. Hun lange spandoek kleurden ze ter plaatse in, vlak voor de betoging begon. “Het zullen onze generatie en de generaties na ons zijn die de gevolgen van klimaatverandering zullen dragen”, zegt Marie Palmers, "Daarom is de helft van de derde graad van onze school hier aanwezig." Opvallend: de meeste spandoeken zijn in het Nederlands of Engels. Franstaligen blijken niet massaal aanwezig.
Partizanen
Het nummer Bella Ciao blijkt het gekozen strijdlied van de groep betogers. De meezinger uit WO II kreeg een tweede leven onder impuls van Nic Balthazar, voor Sing for the Climate, en is nu opnieuw populair omwille door de populaire Netflix-serie Casa de Papel. Verschillende keren klinkt het door de megafoon, waarna de pubers meezingen en juichen. “Wij zijn Partizanen.”
Organisatrice Anuna De Wever, herkenbaar aan het gele hesje met haar naam erop, is trots op de opkomst. “Ik ben blij met iedereen die naar hier gekomen is”, zegt ze. “Ik denk dat het moeilijk is om een betoging als vandaag te negeren. Dit is een duidelijke boodschap van de jeugd. Als politici hier niets mee doen, dan denk ik echt: ‘allé, kom’.”
Wekelijks?
Net als de Zweedse Greta, is het plan dat de scholieren wekelijks betogen voor een beter klimaat. De meeste jongeren betwijfelen echter of dat daadwerkelijk zal lukken. “Dat zal spijtig genoeg niet mogen van mijn school”, zegt Walravens. De Wever realiseert zich dat een wekelijkse betoging niet evident is. “Of we hier elke donderdag kunnen staan, weten we nog niet. Niet iedereen is misschien even gemotiveerd om elke donderdag te spijbelen. Maar het is nog wel het plan.”
Oorspronkelijk zou de betoging zich van de Koningsstraat naar het Vlaams Parlement verplaatsen, maar vanwege de massale belangstelling besloten de organisatoren een dag voordien al om de betoging alleen voor het Centraal Station te houden. Sommigen wilden echter alsnog het Europakruispunt verlaten. De massa stapte, onder politiebegeleiding, via het Warandepark en de Belliardstraat richting het Jubelpark. De scholieren keerden vervolgens terug richting het Luxemburgplein, waar ze rond 13:30 uit elkaar gingen.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.