| Het Woluwepark

Leefmilieu Brussel: 'We vellen geen 408, maar vijftig bomen in broedseizoen’

HUB
© BRUZZ
07/04/2020

Leefmilieu Brussel zal de komende weken vijftig oude en verzwakte bomen kappen in het park van Woluwe. “Ja, het broedseizoen is begonnen, maar het vellen is noodzakelijk.”

André Robe van het Collectif pour les arbres, la biodiversité et la santé was ongerust toen hij op begin deze maand enkele aanplakborden opmerkte in het park van Woluwe. Volgens de affiche verkreeg Leefmilieu Brussel een vergunning voor het kappen van 408 bomen. Het vellen zou plaatsvinden tussen 8 en 30 april. “Mag niet,” zegt Robe, die de pers waarschuwde. “Tussen 1 april en 15 augustus is het officieel broedseizoen. In april bomen vellen is dus illegaal.” Volgens hem vormen de bomen ook geen gevaar want ze hebben de winterstormen doorstaan. Robe meent dat in deze tijden van crisis de natuur en ook het personeel van Leefmilieu Brussel best ontzien wordt.

Bij Leefmilieu Brussel klinkt een ander verhaal. “Wie de affiche aandachtig leest, ziet dat we inderdaad een vergunning voor het vellen van 408 bomen hebben, maar dat we deze maand alleen een noodkapping van vijftig bomen gaan doen,” zeggen Axel Demonty en Gregory Reinbold. “In het park staan 17.000 bomen. Om het bestand te verjongen en gezond te houden worden er elke jaar aan aantal bomen gekapt. Daarom hebben we vorig jaar in juli een kapvergunning voor 408 bomen aangevraagd. Die werd echter pas toegekend op 26 maart. Ondertussen moet er dringend een aantal bomen gekapt worden. Die gaan we nu vellen, de rest volgt na het broedseizoen.”

Veiligheid

Of het niet illegaal is om te kappen in het broedseizoen? “Volgens de regelgeving mag een vergunning om redenen van veiligheid die tijdig wordt aangevraagd, maar die pas na 1 maart wordt toegekend, uitgevoerd worden in het broedseizoen mits er begeleidende maatregelen worden genomen. Wij zijn van plan om de vogeltjes die we aantreffen in de gekapte bomen naar het revalidatiecentrum van Anderlecht te brengen.”

Demonty en Reinbold benadrukken dat ze niet voor hun plezier bomen laten omhakken tijdens het broedseizoen, maar dat anders de veiligheid van de gebruikers van het park in het gedrang komt. “Zeker tijdens deze crisis moet de bevolking veilig kunnen wandelen. En de mensen die de bomen zullen vellen, zullen werken volgens de regels van social distancing.”

Volgens hen kunnen ook bomen die de winterstormen hebben doorstaan, verzwakt of ziek zijn. “Het is een onafhankelijk bureau dat het onderzoek naar de gezondheid van de bomen uitvoert.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Milieu

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni