Er komt een klimaatmars in Brussel en betogingen in 24 Belgische steden, tijdens de klimaatstaking vrijdag. Dit naast acties in 75 andere landen. Het evenement heet dan wel Global Strike, tot zware stakingen gaat het wellicht niet komen.
Mars in Brussel en verspreide acties tijdens wereldwijde klimaatstaking
Het was de Zweedse tiener Greta Thunberg die opriep tot een wereldwijde klimaatstaking. In zeker 75 landen, waaronder België, wordt daar vrijdag 15 maart gehoor aan gegeven. De actievoerders vragen snelle en krachtdadige maatregelen om de klimaatopwarming te beperken tot 1,5 graad Celsius.
In ons land organiseren Youth for Climate, Students for Climate, Teachers for Climate, Workers for Climate en Rise for Climate samen verschillende acties. “We roepen iedereen op om mee te betogen. Dit gaat niet meer alleen over jongeren, maar over de hele samenleving,” zegt organisator Louise Vanden Abeele.
In de voormiddag zijn er acties in 24 Belgische steden, in de namiddag volgt een grote betoging in Brussel. Die vertrekt om 13.30 uur aan het Noordstation en gaat naar Brussel-Zuid. Ook de politici zijn uitgenodigd, al is nog niet duidelijk wie er allemaal zal meedoen.
Geen zware stakingen
Het evenement heet dan wel Global Strike, tot zware stakingen gaat het volgens Wies Descheemaeker van Workers for Climate niet komen. Daarvoor zijn geen officiële stakingsaanzeggingen ingediend.
“Het is niet de bedoeling om het land plat te leggen. We vragen wel alle werknemers die willen betogen om hun vakbondssecretaris aan te spreken en op die manier vrijstelling of stakingsdekking aan te vragen,” aldus Descheemaeker.
Acties in Brusselse scholen
Wie niet kan of wil betogen, kan eigen acties organiseren. “We roepen leraren op om bijvoorbeeld een klimaatactie in de buurt of de school te houden,” zegt Elisa Groppi van Teachers for Climate.
Sarah El Jari, ook van Teachers for Climate, wil zo met leerlingen van BS Imelda in Sint-Jans-Molenbeek tot aan het Hertoginnenplein wandelen, en daar een klimaatlied aanheffen.
Debat blijven voeden
Van dergelijke kleinschalige acties houden de organisatoren geen lijst bij, waardoor het achteraf ook niet mogelijk is om werkelijk alle deelnemers te tellen. “De dynamiek is zo groot dat we zelf geen overzicht meer hebben,” zegt Bakou Mertens van Students for Climate. “Ons is het vooral te doen om het debat dat nu leeft in de samenleving, eerder dan om het aantal deelnemers.”
“We blijven op straat komen tot er iets gebeurt. Dit is niet oké, wij zijn bang voor onze toekomst,” klinkt het. “Ik haat betogen,” aldus Mertens nog, “maar het moet.”
Lees meer over: Brussel , Milieu , Samenleving , Youth For Climate , students for climate , Workers for Climate , Bakou Mertens , klimaatstaking
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.