Op slechts acht plekken in het Brussels Gewest adem je lucht in die minder stikstofdioxide (NO2) bevat dan de gezondheidsdrempel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO), namelijk 20 µg/m³. Dat stellen Ecolo en Groen vast. Bijna nergens in Brussel is de lucht dus écht gezond. Bovendien overschrijdt bijna 30 procent van de meetpunten de (wettelijk bindende) EU-grenswaarde van 40 µg/m³.
Meetactie Groen: bijna nergens in Brussel is lucht echt gezond
Dat stellen Groen en Ecolo op basis van een meetactie op 250 punten in het hoofdstedelijk gewest, waarover ook De Morgen bericht. De partijen leggen ook hun voorstellen op tafel voor schone lucht.
Scholen en crèches
Niet onverwacht blijkt dat meer verkeer voor meer luchtvervuiling zorgt: de meetpunten met (zeer) hoge waarden liggen bij drukke verkeersaders, zoals Kruidtuin, Tervurenlaan, Saincteletteplein en de Belliardstraat. Maar het is niet zo dat de luchtkwaliteit enkel direct aan grote banen slecht is; grote hoeveelheden verkeer hebben een effect op het gehele gewest.
Voorts blijkt dat de N02-waarden aan scholen en crèches verspreid over heel het gewest niet aan de WGO gezondheidsdrempel voldoen, en vaak zelfs boven de laksere Europese grenswaarde zitten. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de Ecole du Parvis in Sint-Gillis (49 ug/m³), het Heilig Hart College in Ganshoren (48 ug/m³), en Basisschool St Joris in de Vijfhoek (44 ug/m³).
Zelfs boven groene zones
Gemeenten waar er meer groen is, behalen betere resultaten. Toch valt het op dat ook in parken en speeltuinen de waarde NO2 meestal boven de WGO-gezondheidswaarde zit. De verkeersdrukte in de omgeving van een groene ruimte lijkt een sterkere invloed op de luchtkwaliteit te hebben dan de filtercapaciteit van bomen. Zo werd in het Elisabethpark aan de uitgang van de Leopold II-tunnel een waarde NO2 van maar liefst 72 ug/m³ gemeten.
"In het park ligt een speeltuin vlakbij ons meetpunt; de vuile lucht wordt daar dag en nacht naartoe geblazen. Kinderen in de speeltuin worden dus blootgesteld aan bijna het dubbele van de Europese grenswaarde en bijna vier keer de WGO-gezondheidswaarde voor NO2", zegt Brussels Groen-lijstrekker Elke Van den Brandt.
Autodruk verlagen
Groen en Ecolo pleiten ervoor om de autodruk te verlagen, meer groene ruimtes te voorzien en gebouwen beter te isoleren. Ze stellen ook voor in te zetten op meer fietsinfrastructuur, snelle lijnen in eigen bedding, de afwerking van het GEN-netwerk, en de vervanging van de salariswagen door een mobiliteitsbudget voor elke werknemer. Groen en Ecolo blijven zich ook verzetten tegen de verbreding van de ring.
Luchtkwaliteit
Lees meer over: Brussel , Milieu , Politiek , Luchtkwaliteit , Ecolo-Groen , luchtkwaliteit
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.