Burgerbeweging Leo Not Happy ruimt vandaag opnieuw sigarettenpeuken op. Dit keer focussen ze op het Sint-Katelijneplein, om telkens opnieuw duidelijk te maken wat een berg afval weggeworpen stukjes sigaret veroorzaken. “Iedereen vindt het de normaalste zaak ter wereld om peuken op de grond te gooien."
Nieuwe opruimactie Leo Not Happy: 'Mentaliteit moet dringend veranderen'
Doorschijnende kokers vol sigarettenpeuken. Een berg filters op het Beursplein. 240.000 opgeraapte peuken op amper drie uur tijd. De opruimacties van burgerinitiatief Leo Not Happy zijn altijd spraakmakend. “We willen niet moraliserend werken, maar visueel voorstellen hoeveel afval een weggegooide peuk veroorzaakt.” zegt Adel Saebi, stichter van Leo Not Happy.
Want als we minder sigarettenpeuken op straat willen zien, moet volgens Saebi in de eerste plaats de mentaliteit wijzigen. “Hoe vaak zie je in films of op televisie niet dat de hoofdrolspelers hun sigaret gewoon op de grond gooien? Als dat zo in onze cultuur gebakken zit, moet je het probleem eerst daar aanpakken.”
Afval in de stad is te normaal
Saebi is wel voorstander van nieuwe stromingen als zero waste of plastic free, maar die gaan aan de basis van het probleem voorbij. Niemand beschouwt een sigarettenpeuk als afval. “Als je een broodje eet, houd je de verpakking toch bij tot je een vuilnisbak tegenkomt. Maar een peuk wordt zonder pardon op de grond gegooid.”
Ook Leo Not Happy probeert wel oplossingen aan te reiken “Op Couleur Café deelden we bijvoorbeeld pocketasbakken uit, maar we merken dat zo’n dingen voorlopig weinig zin hebben. Iedereen vindt het nog steeds de normaalste zaak ter wereld om peuken op de grond te werpen.”
Niet alleen sensibiliseren
In het buitenland wordt wel harder opgetreden tegen sluikstorters. Singapore is het bekendste voorbeeld, maar ook in Rome of Parijs staan er hoge boetes op zwerfvuil storten, en worden ze streng geïnd. Die tendens bereikt stilaan ook onze hoofdstad. Zo werden vorig jaar in Elsene meer mensen aangeworven om strenger op te treden tegen sluikstorters, met boetes tot 350 euro.
Een andere optie is het verbeteren van de infrastructuur. Volgens Saebi doet Brussel op dat vlak zeker haar best. "De stedelijke diensten springen zelfs mee op moderne trends, zoals interactieve asbakken." Dat zijn ludieke asbakken waarbij je een poll kan beantwoorden door je peuk in een specifiek gat te deponeren.
Nu is het voor Saebi de zaak om ook privéondernemingen mee te krijgen in het verhaal. "Mij valt bijvoorbeeld op dat buiten aan cafés veel gerookt wordt, maar er slechts zelden een asbak staat. Reden te meer om ons voor de actie van vandaag te richten op het Sint-Katelijneplein."
Lees meer over: Brussel-Stad , Milieu , Leo Not Happy , Sint-Katelijneplein , afval
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.