Vanaf 1 juni 2025 zal de installatie van al dan niet nieuwe stookolieketels in Brussel verboden worden. Om mensen te helpen hun stookolieketel te vervangen, biedt Leefmilieu Brussel premies aan. Burgers en professionals kunnen terecht op de Renolution-website om te weten op welke premies ze recht hebben.
Premies helpen om uw stookolieketel te vervangen
De Brusselse regering wil het gebruik ervan verbieden vanaf 2030 in de overheidssector en vanaf 2035 in alle andere sectoren. Dit is een belangrijke beslissing aangezien 10 tot 14 procent van de woningen in de hoofdstad met stookolie wordt verwarmd. De maatregelen maken deel uit van Renolution, de renovatiestrategie voor de Brusselse gebouwen om ervoor te zorgen dat het Gewest zijn klimaatdoelstellingen haalt. Het Brussels Gewest wil namelijk tegen 2050 koolstofneutraal zijn.
De afgelopen maanden en jaren zijn ook andere maatregelen genomen om de CO2-uitstoot en de uitstoot van fijn stof te verminderen. Zo is sinds 1 september 2021 de installatie van kolengestookte verwarmings- en warmwatertoestellen verboden. Sinds 1 januari 2019 mogen gasketels en gasboilers van het type B1 niet meer worden geïnstalleerd op individuele schouwen en op nieuwe collectieve schouwen.
Alternatieven en premies
Burgers en professionals kunnen terecht op de Renolution-website om te weten op welke premies ze recht hebben. Zo zijn er premies om een woning te isoleren of oude verwarmingssystemen te vervangen. Het budget van de premies werd verhoogd tot 53,6 miljoen euro in 2022.
Leefmilieu Brussel raadt mensen die hun verwarmingsketel moeten of willen vervangen aan om contact op te nemen met een EPB-verwarmingsadviseur die vermeld staat op de website van Leefmilieu Brussel of met Homegrade dat hen gratis zal begeleiden en advies geven. Professionals kunnen contact opnemen met de Facilitator Duurzame Gebouwen.