| Schepen Deborah Lorenzino en schepen Vincent Vanhalewyn planten een boom tijdens de aftrap van het vergroeningsplan.

Schaarbeek lanceert plan voor groenere straten

JP
© BRUZZ
29/03/2022

In één Schaarbeekse straat op de vier staat geen enkele boom. Dat blijkt uit een analyse van de gemeente over de aanwezigheid van bomen en groen in de gemeente. Bevoegde schepenen Deborah Lorenzino (Défi) en Vincent Vanhaleweyn (Ecolo) komen met een vijftienjarenplan om de grijze straten beetje bij beetje te vergroenen.

Op vraag van de schepenen werd een milieudiagnose uitgevoerd, waarin meer dan driehonderd straten en pleinen geïnventariseerd werden. Er werden vijfduizend bomen geïdentificeerd in boomperken en bomenrijen. Daarbij werden de bomen op middenbermen, in parken en op pleinen niet meegeteld.

gallaitplein.jpg

| Een voorbeeld van een recente project om de openbare ruimte in Schaarbeek groener te maken: het Gallaitplein kreeg plantenbakken.

Na analyse bleek dat er in zo'n 24 procent van de Schaarbeekse straten geen bomen staan. Dertig procent van de bomen staat bovendien in een te klein boomperk. Een boom moet een minimale oppervlakte van 2,25 vierkante meter hebben om gezond te kunnen groeien.

In totaal werden er zo 28 straten geïdentificeerd waarin te weinig groen is, waaronder de Jacques Jansenstraat, Jacques Rayéstraat en de Prinses Elisabethlaan. Een aantal straten wordt al onder handen genomen via een van de Duurzame Wijkcontracten. De overige zeventien straten zullen worden vergroend via het vergroeningsplan. Vaak gebeurt dat door een parkeerplaats om te vormen tot planten- of bomenperk of door bijvoorbeeld een rijrichting te veranderen.

Tien procent meer groen

Concreet wil de gemeente Schaarbeek haar beplante oppervlakte op vijftien jaar met tien procent verhogen ten opzichte van de bestaande situatie, het Josaphatpark niet meegerekend.

In sommige gevallen denkt de gemeente aan klimplanten op gevels of kleinschalige ingrepen waardoor bepaalde straten, kruispunten of pleinen snel kunnen worden vergroend zonder dat daarvoor een stedenbouwkundige vergunning nodig is.

Ook trottoirs kunnen makkelijk vergroend worden met een kleine grasstrook om zo een natuurlijk afvoersysteem voor water te creëren. Boomperken worden vergroot waar nodig en nieuwe bomen worden geplant.

Meerderheidsakkoord

Het Vergroeningsplan voor de Openbare Ruimte 2021-2035 werd aangekondigd in het meerderheidsakkoord en het plan sluit aan bij de doelstellingen van het Schaarbeekse Plan voor het duurzame beheer van de groene ruimten, dat momenteel wordt opgesteld.

Het vergroeningsdoel heeft niet alleen tot doel een aangename leefomgeving te creëren, maar het moet ook helpen de stad hittebestendiger te maken en overtollig regenwater gemakkelijker af te voeren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Milieu , Stedenbouw , vergroeningsplan , vergroening , Groen , straatbomen , Vincent Vanhalewyn , deborah lorenzino

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni