Sint-Gillis wil tegen 2030 de CO2-uitstoot met 40 procent doen afnemen. Daarvoor wil de gemeente onder andere de omschakeling maken naar milieuvriendelijker vervoer en sterk inzetten op de renovatie van gebouwen. Op het online platform Futureproofed zal de vooruitgang van dat proces gemonitord worden en zullen burgers op termijn ook zelf voorstellen kunnen doen.
Sint-Gillis gaat daling CO2-uitstoot monitoren met online platform
Een jaar geleden riep de gemeente Sint-Gillis de klimaat- en milieunoodtoestand uit. Ondertussen heeft de dienst Duurzame Ontwikkeling in samenwerking met Leefmilieu Brussel zich toegespitst op het in kaart brengen van de CO2-uitstoot. De gemeente heeft de ambitie om die tegen 2030 met 40 procent te doen dalen.
Participatietraject
Om in dat opzet te slagen zal sterk ingezet worden op onder meer de omschakeling naar milieuvriendelijke transportmiddelen, de renovatie van verouderd vastgoed en het stimuleren van alternatieve energiebronnen. Opvallend is dat de voortgang van dat proces online gemonitord zal worden via het platform Futureproofed. Burgers zullen daar op termijn ook zelf voorstellen kunnen doen om de uitstoot te verminderen.
“Dankzij het digitale platform Futureproofed kunnen we onze maatregelen becijferen en de voortuitgang van ons plan op de lange termijn opvolgen. Maar aangezien het gemeentebestuur momenteel slechts verantwoordelijk is voor 1,4% van de totale CO2-uitstoot, zullen we onze doelstellingen niet alleen kunnen halen. Daarom gaan we begin 2021 van start met een participatief proces, om alle stakeholders op ons grondgebied rond de tafel te krijgen,” zegt schepen van Duurzame Ontwikkeling Jos Raymenants (Groen).
Lees meer over: Sint-Gillis , Milieu , Futureproofed , Jos Raymenants
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.