Alle nieuwe bomen die aangeplant worden langs de gewestwegen in Brussel worden voorzien van een slim gietsysteem. Sondes gaan na hoeveel water de plant nodig heeft, zodat die de juiste hoeveelheid toegediend krijgt en er ook geen water verspild wordt. "Zeker tijdens periodes van droogte zijn bomen van onschatbare waarde."
Sondes meten waterbehoefte Brusselse bomen
Elk jaar worden honderden bomen langs de gewestwegen aangeplant. Er zijn er intussen zo'n 32.000 op de gewestelijke wegen en openbare plaatsen. De eerste drie jaar moeten vooral de jonge bomen regelmatig water krijgen. Op die manier wordt hun groei verzekerd en vooral, worden ze zelfvoorzienend op het gebied van water. Zo'n gietbeurt vergt gemiddeld ongeveer 120 liter water per boom.
Efficiënt gieten
Om dat gietproces efficiënter te laten verlopen en zo waterverspilling te beperken, maakt Brussel Mobiliteit voortaan gebruik van tensiometrische sondes. Die controleren de vochtigheid van de bodem permanent. Dat is belangrijk, omdat een boom vooral water moet krijgen wanneer hij het écht nodig heeft. Te veel water leidt tot verstikking, waardoor de wortelactiviteit stopt.
De sondes meten daarom de waterbehoefte van de Brusselse bomen. Daarbij wordt rekening gehouden met de fysiologie van de boom, met het klimaat, maar ook met de hoeveelheid water in de bodem. Al die gegevens komen samen in een applicatie, die verwittigd wanneer bewatering nodig is. Brussel Mobiliteit zorgt ook voor watergangen richting de wortelkluit, om de bomen optimaal te bevochtigen.
'Van onschatbare waarde'
In 2020 profiteerden 560 bomen van deze technologie, die bij elke nieuwe boom wordt geïmplementeerd. Enkele recent gerealiseerde of op korte termijn geplande voorbeelden zijn de bomen op de Pol Burysquare in de Noordwijk, op de ovonde aan Docks, maar ook die aan de Hallepoort, Regentlaan en de Henri Simonetlaan.
"Tijdens periodes van droogte zijn bomen van onschatbare waarde voor het Brusselse ecosysteem. Ze werken als natuurlijke airconditioning, slorpen luchtvervuiling op, dempen geluid, verminderen het wegsijpelen van regenwater en bestrijden de droogte efficiënter dan eender welke kunstmatig ingreep", benadrukt minister van Mobiliteit Elke Van Den Brandt (Groen) het belang van goede zorg voor de bomen.
Lees meer over: Brussel , Milieu , droogte , Brussel Mobiliteit , tensiometrische sondes , bomen op gewestwegen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.