| "Er zijn ondertussen al genoeg alternatieven voor al die wegwerpspullen”, toont de schepen onder meer een rietje uit papier of inox en houten bestek.

Stad bant wegwerpplastic bij openbare evenementen

Mathias Declercq
© BRUZZ
24/09/2018

Vanaf volgende zomer zijn bekers, rietjes en ander wegwerpplastic verboden bij alle openbare evenementen in de Stad Brussel. De stad wil zo een halt toeroepen aan de 12,5 miljoen plastic bekers die jaarlijks in de hoofdstad worden weggegooid. “Er zijn ondertussen genoeg alternatieven voor al dat plastic”, zegt schepen van Milieu Khalid Zian (PS).

Vanaf 1 juli 2019 zal plastic dat niet kan hergebruikt worden niet meer toegelaten zijn bij openbare evenementen op het grondgebied van de Stad Brussel. Het verbod viseert zo wegwerpbekers en rietjes, maar bijvoorbeeld ook plastic staafjes voor bij de koffie en plastic bestek.

Op de laatste gemeenteraad voor de verkiezingen werd het verbod, dat binnen het Klimaatplan van schepen van Milieu Khalid Zian (PS) past, goedgekeurd. Aangezien veel evenementen al in de steigers staan, zal het verbod pas gelden vanaf volgende zomer. Dat betekent dat vanaf volgend jaar ook de festivals die in de Stad Brussel doorgaan de facto verplicht zijn om met herbruikbare bekers te werken. Daarmee is de Stad de eerste Brusselse gemeente die een dergelijk verbod invoert.

Jaarlijks 12,5 miljoen bekers

“We willen een einde maken aan al dat plastic, dat bijzonder nefast is voor het milieu”, zegt schepen Khalid Zian aan BRUZZ.

Hij baseert zich op een Franse studie die tot de conclusie kwam dat in Frankrijk jaarlijks 4,7 miljard plastic bekers worden weggegooid. “Dit komt voor de Brusselse bevolking neer op jaarlijks 12,5 miljoen bekers”, staat te lezen in het nieuwe reglement. “35 tot 50 procent van de plastic wegwerpproducten worden bovendien ongecontroleerd weggegooid in ons milieu.”

Die plastic afvalberg wil de schepen nu tegengaan. “Er zijn ondertussen ook al genoeg alternatieven voor al die wegwerpspullen”, zegt de schepen, die demonstreert met een rietje uit papier en inox en houten bestek.

De handelaars zullen in het komende jaar geïnformeerd en gesensibiliseerd worden over het nakende verbod en de alternatieven die er bestaan. Wie zich na 1 juli 2019 niet aan de regels houdt, riskeert een GAS-boete.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Milieu , plastic , wegwerpplastic , Festivals , Khalid Zian

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni