De stad Brussel wil af van de vervuilende terrasverwarmers die café- en restaurantuitbaters gebruiken om hun klanten warm te houden op kille avonden. Het schepencollege bestelde een studie naar milieuvriendelijke alternatieven.
Stad zoekt milieuvriendelijk alternatief voor terrasverwarmer
Een totaalverbod op terraskachels, zoals in Sint-Lambrechts-Woluwe, komt er voor de duidelijkheid niet. Maar schepen van Klimaat Benoît Hellings (Ecolo) wil wel duurzame alternatieven voor de door gas en elektriciteit aangestuurde verwarmers aanbieden aan de cafés en restaurants in het stadscentrum. Daarom bestelde hij een studie bij hogeschool La Cambre.
"Onze terrassen moeten we zoveel mogelijk kunnen blijven gebruiken. Ook in de winter. Daarom zullen we de terrasverwarmers middenin een economische en sanitaire crisis niet verbieden", legt Hellings uit aan RTBF. "We moeten wel serieus bekijken wat de veilige en ecologische alternatieven kunnen zijn. Horecapartners zullen deze uittesten, zodra de studie rond is."
Een Franse studie uitgevoerd door energiedenktank NegaWatt berekende dat het verwarmen van een terras van 75 vierkanter meter via gas gedurende vijf wintermaanden evenveel CO2 uit zou stoten als een sedan met 122.000 kilometer op de teller. Elektrisch aangestuurde verwarmers zouden in dezelfde periode evenveel elektriciteit verbruiken als negen doorsnee gezinnen.
Lees meer over: Brussel-Stad , Milieu , Samenleving , terrasverwarming
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.