Het Pieter Pauluspark, verscholen achter het Voorplein van Sint-Gillis, trok jarenlang meer eenden dan wandelaars aan, vandaar de bijnaam ‘eendjespark’. Maar na een maandenlange renovatie is de massale eendenpopulatie in het park verdwenen.
Waar zijn de eenden uit het 'eendjespark' naartoe?
De renovatie hield onder andere de aanplanting van nieuwe bomen en de aanleg van nieuwe outdoor petanquebanen in. Ook de vijver werd in ere hersteld. Voor dat laatste moest de door vogels bevolkte vijver worden leeggepompt. “De meeste eenden zijn daardoor verdwenen,” zegt Alexie Gerardy, verantwoordelijk voor de groene ruimten in Sint-Gillis.
“Het waren voornamelijk oude eenden die mensen uit de buurt thuishielden voor eieren. Eens de dieren geen eieren meer legden, bracht men ze naar het park. De vogels zijn waarschijnlijk vertrokken op het moment dat de werken begonnen. We vermoeden ook dat een heel aantal is opgegeten door vossen.”
Bij de heropening van het park in mei dit jaar werden wel weer enkele eenden gespot. Wilde eenden ditmaal, “die op eigen houtje hun weg hebben gevonden naar de vijver,” vertelt Willem Stevens (Vooruit.brussels), schepen van Stadsvernieuwingscontracten. “Het is een natuurlijk gebeuren waar de gemeente niet in ingrijpt. We zullen in de toekomst zien of de plek weer veel vogels zal aantrekken.”
“Dat is eerlijk gezegd niet de bedoeling,” vindt Gerardy. “De overbevolking van voor de werken kunnen we wel missen, omdat het niet simpel is om ze te voederen.”
“Bij deze opwaardering van het park, met de nieuwe speeltuin, betere toegankelijkheid door nieuwe paden en de petanquebanen, is het de bedoeling om mensen van alle leeftijden naar het park te halen,” voegt Stevens eraan toe.
Lees meer over: Sint-Gillis , Milieu , pieter pauluspark , Eendjespark , eenden , vogels , renovatie