| De Gounodlaan bij metrostation Veeweide in Anderlecht, waar inwoners sinds kort klagen over trillende meubels, scheurtjes in muren en enorm kabaal telkens als een metro passeert.

Wijk verenigt zich tegen gedaver van metro's aan Veeweide

Sara De Sloover
© BRUZZ
05/12/2022

Sinds het begin van dit jaar zegt de wijk rondom metrostation Veeweide de ondergrond letterlijk te voelen daveren telkens wanneer een metro passeert. De bewoners zijn de geluidsoverlast, klemmende ramen en scheuren in muren zodanig beu dat ze zich maandagavond verenigen in een buurtcomité dat collectieve actie moet ondernemen.

7df17a13-img3677.jpg

Mathilde Lemaire woont al 17 jaar aan de rotonde Meir, aan het begin van de Anderlechtse Gounodlaan. Nooit waren er problemen met de metro, die zowat onder haar huis doorrijdt. Maar dat veranderde sinds het begin van het jaar.

"Om 5.30 uur al word ik wakker van de eerste metro's, en dat blijft ook zo als ik 's avonds om 22 uur televisie aan het kijken ben", zegt ze aan BRUZZ. "Ik voel de muren echt vibreren, ook op de bovenverdieping. Ik ben bang voor de impact op de huizen, waarvan velen oud in de straat. Het lijken vooral de nieuwe metrostellen te zijn die voor problemen zorgen."

Sinds september 2021 rijden op lijn 5 steeds systematischer de M7-metrostellen, met automatisch openende deuren en uitgerust om op termijn automatisch te rijden, zonder bestuurder. Die metrotreinen wegen 10 ton meer dan hun voorgangers (170 in plaats van 160 ton), en bieden ook plaats aan 30 à 40 passagiers meer.

Burgerinterpellatie

Lemaire is in de onmiddellijke buurt van metrostations Veeweide en Sint-Guido niet de enige die klaagt over sterk toegenomen overlast. In september al wijdde La Capitale een artikel aan de "kleine aardbevingen" veroorzaakt door de metro. Buurtbewoners deden bovendien hun beklag over scheuren in muren, kapotte plinten, losgekomen lusters en klemmende ramen en deuren. Een oudere dame getuigt in het artikel over haar Swarovski-figuurtjes, die door de trillingen verschuiven. "Elke 30 minuten moet ik ze verplaatsen, of ze vallen van het schap."

Vóór januari, zegt de buurt, was alles oké, maar toen begonnen de huizen te daveren en werd elke passerende metro almaar meer hoorbaar en voelbaar. Vooral vervelend voor families en gezinnen die op het gelijkvloers wonen, of alleszins op de benedenverdieping slapen, klinkt het nog.

Een buurtbewoner heeft afgelopen weken handtekeningen ingezameld voor een interpellatie over de metro-overlast op de gemeenteraad. 150 mensen hebben inmiddels getekend, zegt Lemaire. De interpellatie is nog niet aan bod gekomen, maar de initiatiefnemers hopen dat het gebeurt op de komende gemeenteraad, 22 december.

"Het probleem heeft mogelijk te maken met een afplatting van de wielen van de metrostellen, die daardoor onregelmatiger geluid zouden produceren"

An Van hamme, woordvoerster MIVB

"Sinds het begin van de klachten werden observaties en metingen verricht", reageert An Van hamme, woordvoerster van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB. "Op het spoor werden geen abnormale zaken vastgesteld, en in september werden de sporen al wat bijgeslepen. De mechaniekers stelden bij sommige metrostellen wel een defect vast aan het invetsysteem, maar ook die problemen zijn intussen verholpen. De geluidsklachten in de huizen zelf leken van woning tot woning te variëren tijdens de metingen. Mogelijk heeft dat te maken met een afplatting van de wielen, die daardoor onregelmatiger geluid zouden produceren."

Het herstelprogramma waarmee wielen standaard na een aantal kilometers opnieuw ronder worden gemaakt, werd versneld ingevoerd. "Daarnaast werkt de MIVB aan een automatisch detectiesysteem die zulke problematische afplattingen automatisch moet detecteren. We hopen daar snel resultaat van te zien."

Van hamme ontkent dat de problemen zich enkel zouden stellen met de nieuwe metrotreinen. "Het defect van het invetsysteem werd bij verschillende types metrotreinen vastgesteld, niet enkel de M7."

Maar de buurt ziet de situatie alsmaar verslechteren. "Maandagavond om 20 uur is iedereen die wil komen welkom in het Maison de la Participation in de Wayezstraat", zegt Lemaire. "Huizen, bomen, brievenbussen: de hele buurt hangt vol affiches. Bedoeling van de bijeenkomst is de oprichting van het buurtcomité Meir en het bepalen van een strategie. Waarschijnlijk willen de buurtbewoners en eigenaars een collectieve klacht indienen bij de gemeente, die de klacht dan zal doorgeven aan Leefmilieu Brussel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Milieu , Samenleving , Gezondheid , trilling , geluidsoverlast , Veeweide , Sint-Guido , MIVB , Meir , Gounodlaan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni