Kledingwinkels in de Brusselse Nieuwstraat zetten iedere week grote zakken plastic buiten, klaar voor de verbrandingsoven. ‘Nochtans perfect recycleerbaar,’ zegt vzw Plastivor, die er lampen van wil maken.
Winkels Nieuwstraat verbranden wekelijks 1.500 liter plastic afval
Winkelketens krijgen hun kleren vaak aan in plastic omhulsels, die na het uitpakken meteen bij het plastic afval belanden. Iedere kledingwinkel in de Nieuwstraat heeft zo gemiddeld 1.440 liter plastic afval per winkel per week. Dat blijkt uit een studie van de Brusselse vzw Plastivor, dat daarvoor 25 winkels bevroeg.
Nochtans gaat het om Low Density Polyetheen plastic (LDPE), een type dat wel degelijk recycleerbaar is. Maar de zakken plastic worden gewoon opgehaald door Net Brussel of privébedrijven en vervolgens verbrand, klinkt het. Winkeliers betalen meer dan 5 euro per zak voor de ophaling.
Plastic lampen
“We waren zelf verbaasd om hoeveel plastic het gaat. Dit is echt zonde, want LDPE plastic is perfect recycleerbaar,” zegt Sophie Boucquey van Plastivor. De sociale onderneming heeft de proef op de som genomen: ze hebben vijf prototypes lampensokkels gemaakt van dat soort plastic.
En dat upcyclingproject willen ze uitbreiden. Boucquey: “We willen de plastic afvalberg van de Nieuwstraat een tweede leven geven. Bedoeling is om een productielijn op te starten die al dat LDPE-plastic recycleert naar lampen, een product dat lang meegaat. Achteraf zijn die ook opnieuw recycleerbaar.”
(Lees verder onder de afbeelding)
Productie met beschutte werkplaats
Daarvoor heeft Plastivor een crowdfundingcampagne opgestart, via Growfunding en Bond Beter Leefmilieu. Ze zoeken nog 8.000 euro. “Met dat geld willen we onder andere een professionele oven en mallen kopen, en een hydraulische drukpers.”
Als ze het bedrag binnenhalen, willen ze samenwerken met een beschutte werkplaats. “Momenteel hebben we al gesprekken gehad met L’Ouvroir aan Anneessens, dat al eerder upcyclingprojecten uitwerkte. Als de crowdfunding succesvol is, maken we de plannen concreet.”
Wie Plastivor steunt, kan al lampen in voorverkoop bestellen of workshops boeken om plastic te smelten.
Lees meer over: Brussel-Stad , Milieu , Plastivor , Nieuwstraat , plastic , Crowdfunding
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.