| De hop, een kleurrijke en zeldzame passant

Beestig Brussel

Zeldzame hop gespot in Oudergem. Een wat?

Sara De Sloover
© BRUZZ
15/09/2022

Verbazing en bewondering in het Rood Klooster in Oudergem vorig weekend, waar midden op de paardenweide, naast de speeltuin, een hop is gespot. Een wat?

De Upupa epops of hop is een vogel die normaal niet in Brussel voorkomt, dus het zij u vergeven als u eerder associaties met bier had. De roep in baltstijd klinkt als ‘hoep-hoep-hoep’, vandaar de naam.

Drie dagen lang stroomden vogelaars toe in het Rood Klooster om deze voor Brussel bijzonder zeldzame passant te zien paraderen, tot hij even plots verdween als hij was neergestreken. Ook Thierry Bruffaerts, beheerder van het Rood Klooster, was er als de kippen bij. “Het is een heel mooie vogel met bovendien een heel bijzondere manier van vliegen, bijna als een fladderende vlinder.”

Met zijn mooie kuifkopje, rozebruine lijfje en zwart-witgestreepte verenkleed lijkt de hop weggeslopen uit een volière vol exotische vogels. “Al zijn verwanten leven dan ook in de tropen”, zegt Alain Paquet van Natagora, die voor Leefmilieu Brussel de vogelmonitoring in het gewest doet. “Net zoals de ijsvogel is hij de enige in zijn familie die in Europa leeft. Maar dan eerder in Oost- en Zuid-Europa.”

“De hop houdt van een coulisselandschap, met weiden naast bosjes die afgeschermd worden door heggen of muurtjes, precies zoals op de paardenweide waar hij was neergestreken”, zegt Paquet. Daar foerageert hij op de grond, door met zijn lange, ietwat gebogen bek vooral larven van kevers uit de aarde te trekken.

Omweg

Hoewel Paquet niet uitsluit dat de hop door de klimaatverandering wat vaker in het uiterste zuiden van België zal broeden, lijkt het uitgesloten dat hij in Brussel een standvogel wordt. “Daarvoor is hier gewoon te weinig gebied geschikt.”

Waar de ‘Brusselse hop’ vandaan kwam, weten ook de experts niet. “Waarschijnlijk uit Oost-Europa, en met een omweg onderweg naar het zuiden, de meeste hoppen overwinteren in Afrika. Brussel ligt in elk geval niet op zijn gewone migratieroute.”

Beestig Brussel

Elke week schrijft BRUZZ over een dier in de stad. Wat typeert het en waarom laat het nu van zich horen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni