De hype rond brommobielen bij jongeren in Brussel blijkt dan toch niet zo groot. Na een dodelijk ongeval in Sint-Genesius-Rode afgelopen weekend met jongeren weerklonk dat nochtans in verschillende media. Maar momenteel zijn er slechts 175 voertuigen zonder rijbewijs ingeschreven in Brussel.
Brommobiel toch niet zo populair bij Brusselse jongeren
Brussel heeft, in vergelijking met de andere twee gewesten, momenteel het kleinste aantal voertuigen zonder rijbewijs die zijn ingeschreven. Op dit moment zijn dat er 175. Het Waals gewest heeft het hoogste aantal met 3.894 en het Vlaams gewest heeft er 3.093. Opvallend als we naar de afgelopen dagen kijken. Er werd namelijk gezegd dat het een hype is geworden bij de Brusselse jongeren.
Jongeren mogen vanaf 16 jaar zo'n voertuig besturen. Je hebt er namelijk enkel een rijbewijs AM - het vroegere A3-rijbewijs - voor nodig. Dat is hetzelfde rijbewijs zoals bij een bromfiets klasse B.
Een aantal Brusselse scholen zouden zich dan ook aangepast hebben aan deze voertuigen, schreef VRT het afgelopen weekend. Een rondvraag door BRUZZ maandag bij Brusselse scholen spreekt dat echter tegen.
Ouderen
Jongeren zijn eigenlijk niet het doelpubliek van de fabrikanten. Met brommobielen mikken ze eerder op ouderen. Vaak zijn het weduwen die nooit een rijbewijs gehaald hebben, of mensen die moeilijk te been zijn, die zich een dergelijk autootje aanschaffen om hun inkopen te kunnen doen. Het is een gemakkelijk en praktisch voertuig om zich te verplaatsen voor korte afstanden.
Rijden met een brommobiel houdt wel een gevaar in. Doordat ze lijken op een gewone wagen zien bestuurders soms te laat in dat de chauffeurs van een brommobiel trager rijden. De auto’s wegen ook maximaal 350 kilogram en zijn niet voorzien van airbags. De bestuurder kan dus vaker gewond geraken bij een ongeval.
Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , brommobiel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.