Zowat een op de vijf Brusselaars gebruikt in het verkeer regelmatig de telefoon zonder handsfree set. Dat blijft een belangrijke reden voor ongevallen. Daarom start Brussel Mobiliteit opnieuw een campagne rond de problematiek. "Je smartphone laten liggen, is de makkelijkste manier om levens te redden."
Een op vijf Brusselaars gebruikt smartphone achter stuur
Uit een onderzoek dat Brussel Mobiliteit tussen eind februari en begin maart uitvoerde bij een representatieve steekproef van 800 mensen, blijkt dat de telefoon door 21 procent van de Brusselaars soms of zelfs regelmatig zonder handsfree set gebruikt wordt om te bellen in de auto. Acht procent van de autobestuurders zegt ook de telefoon te gebruiken om achter het stuur bijvoorbeeld berichtjes te sturen of sociale media te checken.
Ook op de motor of scooter (21 procent), de step (20 procent) en op de fiets (16 procent) wordt de smartphone vaak bovengehaald, zo blijkt ook uit het onderzoek. Eén op de twee Brusselaars gebruikt de telefoon ook tijdens trajecten te voet, hoewel dat gevaarlijk kan zijn tijdens het oversteken.
Online campagne
Brussel Mobiliteit heeft nu een nieuwe bewustmakingscampagne opgestart om mensen eraan te herinneren dat het risico op een ongeval tot 20 keer groter is voor wie de telefoon gebruikt aan het stuur. Dat geldt zelfs met het gebruik van een handsfree set. "Je smartphone even negeren kan levens redden. Dat geldt voor alle weggebruikers", zegt Elke Van den Brandt (Groen), minister van Mobiliteit en Verkeersveiligheid.
De campagne, die grotendeels online verloopt, richt zich in de eerste plaats tot jonge Brusselaars van 16 tot 30 jaar. Verschillende Brusselse influencers hebben zich bereid verklaard hun naam aan de campagne te verbinden. Onder meer Benoit Do Quang, Alex the cage en Raia Maria Laura zullen de informatie delen op sociaalnetwerksites.
Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , smartphone achter stuur , Brussel Mobiliteit