Het controversiële kunstwerk Tactile River ligt ontmanteld op een braakliggend terrein naast Wiels in Vorst. Het is onduidelijk wie het kunstwerk er heeft gedumpt. De Stad Brussel weet niet wat er met het kunstwerk gebeurd is en verwijst naar de handelsvereniging dat het kunstwerk had besteld, met subsidies van de stad. De handelsvereniging en de kunstenaar weten naar zeggen ook niets.
Gezien: kunstwerk 'Tactile River' ontmanteld en gedumpt in Vorst
Het kunstwerk Tactile River van Brussels kunstenaar Benoît Joveneau kreeg vorige zomer een tijdelijk plekje op het Zaterdagplein in het centrum van de Stad Brussel. De 'digitale rivier' kwam er op initiatief van de lokale handelsvereniging. Daarvoor kreeg het een subsidie van 50.000 euro van de toenmalige schepen van Economie Marion Lemesre (MR).
De buurtbewoners waren echter allesbehalve tevreden met het kunstwerk en protesteerden regelmatig voor het afbreken van het kunstwerk. Op een van de protestacties kwam de maker van Tactile River zelf opdagen.
Tijdelijk
Schepen van Cultuur in de Stad Brussel Delphine Houba (PS) weet niet hoe het kunstwerk in Vorst is terechtgekomen. "De beslissingen over dat kunstwerk werden door het vorige schepencollege genomen", zegt haar woordvoerster aan BRUZZ.
Het ging om een tijdelijk kunstwerk dat tot september vorig jaar op het Zaterdagplein mocht staan. Op 21 september werd het afgebroken. "Daarna kan een kunstenaar met zijn kunstwerk doen wat hij wil."
'Gestockeerd'
Renaud Gérin van de Vereniging van de Handelaren Laken-Begijnhof is niet helemaal op de hoogte. "Dat kunstwerk hebben wij gestockeerd in een hangar van Haile Abebe (de voorzitter van de vereniging, red.), in het geval dat wij het kunstwerk in de toekomst nog eens willen gebruiken", aldus Gérin.
De kunstenaar zelf weet naar eigen zeggen ook niet hoe delen van de Tactile River in Vorst terecht zijn gekomen. "Elk onderdeel van de Tactile River hebben we gestockeerd, behalve het hout", aldus Benoît Joveneau. "En dat hout is ergens in Vorst gedumpt? Oei, dat is ook niet goed. Misschien heeft iemand dat hout weggegeven en hebben zij het weggegooid."
Haile Abebe geeft een gelijkaardig verhaal. "De meeste delen van dat kunstwerk liggen nog in mijn hangar. Het hout lag buiten en dat heb ik door een aantal mannen laten ophalen, maar wat zij ermee hebben gedaan, weet ik ook niet", vertelt Abebe aan BRUZZ.
Opgehaald, behalve zitbankjes
Intussen zijn de gedumpte houtresten opgehaald door kunstenaar Benoît Joveneau zelf, zo laat wijkcomité Wiels weten aan onze redactie. Enkele onderdelen van de Tactile River zijn wel achtergebleven en krijgen een leuke herbestemming. Joveneau liet wel enkele houten kubussen achter die nu dienen als zitbankjes om het moeras te bewonderen.
Lees meer over: Vorst , Mobiliteit , Samenleving , Zaterdagplein , Benoît Joveneau , Tactile River , Tactile River
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.