Heraanleg Gulden Vlies: 'Handelaars klaar voor juridische actie'

Tim Gatzios
© BRUZZ
10/05/2019

Het Gewest gaat de Kleine Ring tussen Louiza en de Naamsepoort omvormen tot een leefbare flaneerboulevard. Maar dat zien de handelaars van de betrokken lanen en het parkeerbedrijf niet zitten. Ze zijn klaar voor juridische actie. The Hotel sluit zich echter niet aan bij het protest en kiest de kant van minister Pascal Smet (SP.A).

"We zijn furieus over dit dictaat van minister Pascal Smet," zegt Alain Gagnaire van de handelaarsvereniging Brussels Uptown, die onder meer de luxewinkels van de Waterloolaan en het Sofitel-hotel verenigt. "Er is geen oprecht overleg tussen de minister en de handelaars, hij houdt koppig vast aan een afschuwelijk slechte heraanleg."

Die heraanleg zou vooral de ruimte voor de auto beperken op het stukje Kleine Ring. De ventwegen en bovengrondse parkings verdwijnen, de bovengrondse rijstroken worden versmald.

"We zijn zelf ook voor een heraanleg om de laan meer uitstraling te geven, met ruimte voor fietsers. Maar de heraanleg van Smet is te radicaal en kiest alléén maar voor voetgangers en fietsers. Het evenwicht is zoek," vindt Gagnaire.

"Het gaat om gezond verstand. Dit project is te radicaal."

Alain Gagnaire - Brussels Uptown

Alain Gagnaire

Brussels Uptown hoopt alsnog in gesprek te gaan met de minister. "Het gaat om gezond verstand. Alles is steen in de plannen. En de parkeergarages komen midden in een voetgangerszone te liggen, dat gaat toch niet?" De organisatie stelde een alternatief project voor en vraagt daar binnenkort een eigen bouwvergunning voor. "En als dat niets uithaalt, dan zijn we klaar voor juridische actie."

waterloolaan gulden vlies lallemand kleine ring

| Handelaars zijn furieus over de plannen van het gewest voor een heraanleg, ze stellen een alternatief ontwerp voor

'Wij zijn helemaal voor de plannen'

De handelaarsvereniging heeft minstens één erg belangrijke speler niet mee. Het grote hotel The Hotel doet niet mee met het verzet en kiest expliciet de kant van het Brussels Gewest. "Wij vinden dit een goed project en zijn helemaal voor de plannen. De Waterloolaan is in erg slechte staat en heeft een heraanleg nodig," zegt woordvoerder Thomas Verbaet.

Waar de handelaarsvereniging nog spreekt over een dictaat van minister Smet is het hotel bijzonder tevreden over het overleg. "We hadden opmerkingen over de bereikbaarheid van het hotel. Die is erg belangrijk voor ons aangezien we onder meer Amerikaanse presidenten ontvangen. Het overleg met het Brussels Gewest liep goed en er is ook rekening gehouden met onze opmerkingen."

Parkeergarages

De heraanleg van het Brussels Gewest schrapt bijna alle bovengrondse parkeerplaatsen, meer dan 300. Goed nieuws voor Interparking, dat de ondergrondse parkings in de buurt beheert? "Nee, wij kunnen ons niet vinden in dit project," zegt Roland Cracco van het parkeerbedrijf. Hij maakt zich zorgen over de bereikbaarheid van de parkings.

"Denk maar aan de versmalling van de Louizarotonde een aantal jaar geleden. Dat was een ramp. Er stonden enorme files en dat had grote gevolgen voor onze parkings. Sommige mensen stonden uren vast bij het buitenrijden van de parkeergarages. We moesten hen toen water en eten brengen," zegt Cracco.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Elsene , Mobiliteit , Stedenbouw , Brussels Uptown , Louiza , Naamsepoort , Waterloolaan , Gulden-Vlieslaan , Pascal Smet , Kleine Ring

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni