| Een MIVB-chauffeur. (archiefbeeld)

Honderden vacatures MIVB-chauffeurs zeer snel ingevuld: 'Uitzonderlijk'

Nena Langloh
© BRUZZ
23/08/2023

Alle 380 vacatures voor bestuurders van bussen, trams en metro’s bij MIVB zijn eind augustus al ingevuld. Dat is uitzonderlijk: "Normaal gezien raken die vacatures pas in december ingevuld." Volgens de openbare vervoersmaatschappij komt dat door een lager aantal vacatures in vergelijking met vorige jaren, maar ook door een succesvolle rekruteringscampagne.

Ieder jaar opnieuw gaat de MIVB op zoek naar honderden buschauffeurs, tram- en metrobestuurders. Begin 2023 stond die teller op 200 buschauffeurs, 130 trambestuurders en 50 metrobestuurders, inmiddels is die zoektocht al voorbij. Ter vergelijking: begin 2022 zocht de Brusselse vervoersmaatschappij nog 480 buschauffeurs, 33 trambestuurders en 48 metrobestuurders. Pas in december raakten alle bestuurdersstoelen bezet.

Dat het dit jaar al in augustus is gelukt om de vacatures in te vullen, is een uitzondering. “Dat komt omdat er zo’n 180 vacatures minder waren om in te vullen, maar onze rekruteringscampagne is dit jaar ook succesvoller geweest”, verklaart MIVB-woordvoerster An Van hamme.

Ze verwijst bijvoorbeeld naar hun SimBus-app, een bussimulator waar gebruikers zich even buschauffeur kunnen wanen. “Op het einde van een proefritje in de app krijg je dan de mogelijkheid om bij ons te solliciteren.”

Jaarlijks honderden chauffeurs gezocht

Het hoge aantal vacatures dat de MIVB jaarlijks openstelt, heeft twee verklaringen. Enerzijds schaalt de vervoersmaatschappij haar aanbod op om reizigers meer comfort aan te bieden. “Dat heeft een sneeuwbaleffect, want we moeten daarvoor nieuwe voertuigen aankopen”, zegt Van Hamme. “Die nieuwe voertuigen vragen op hun beurt meer bestuurders en technici.”

Dat de MIVB vorig jaar naar een pak meer buschauffeurs op zoek moest gaan in vergelijking met dit jaar, heeft daar ook mee te maken. Toen werden de buslijnen volop geherstructureerd, inmiddels zijn die plannen bijna volledig afgewerkt.

Anderzijds is de uitstroom van bestuurders een verklaring voor het hoge aantal vacatures. “Dat zijn niet alleen chauffeurs die met de job ophouden, maar ook chauffeurs die met pensioen gaan of opklimmen naar een andere functie”, aldus de woordvoerster.

Cijfers over hoelang een chauffeur doorgaans bij de MIVB in dienst blijft, zijn er volgens Van hamme niet. “Ongeveer de helft van de open vacatures is wel te wijten aan de uitstroom, de andere helft aan ons opgeschaalde aanbod.”

Contact met klanten

Wie chauffeur bij MIVB wil worden, moet minstens 21 jaar oud zijn en een rijbewijs B op zak hebben. "Verder moeten sollicitanten een aantal psychotechnische testen en sollicitatiegesprekken doorlopen", zegt Van hamme. Nadien volgt een opleiding van 34 dagen voor trambestuurders, 49 dagen voor buschauffeurs en 68 dagen voor metrobestuurders.

“Niet alleen de theorie en praktijk van het rijden komen daarin aan bod, ook bijvoorbeeld stressbeheer en contact met klanten”, aldus Van hamme. Dat laatste kan namelijk soms negatief uitdraaien voor de bestuurder, bijvoorbeeld bij incidenten van verbale agressie. “MIVB hecht er veel belang aan dat onze chauffeurs daarmee kunnen omgaan. We bieden regelmatig opleidingen zodat ze beter kunnen reageren in zulke situaties.”

Overigens gelden er ook minimum- en maximumlengtes: wie bijvoorbeeld 1.60 meter is, kan volgens de voertuigen volgens de veiligheidsvoorschriften niet besturen. “Maar daar is nog speling in: het belangrijkste is dat de bestuurder een goed overzicht heeft in de bestuurdersstoel”, zegt Van hamme. Wie groter is dan 1.88 meter kan geen tram besturen, voor de bus geldt een maximumlengte van 1.98 meter.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni