Instagrampagina 'Mercy For The Brussels Jersey' spot met betonblokken in Brussel

AD
08/12/2022
Updated: 15/12/2022 11.31u

Je wegwijs maken in een nieuw mobiliteitsplan, wildparkeren tegengaan of wegenwerken letterlijk in goede banen leiden: in Brussel doet de betonblok het allemaal. Maar de laatste tijd gaan steeds meer stemmen op om komaf te maken met het lompe straatmeubilair. Minister van mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) onderzoekt de alternatieven.

De blokken worden doorgaans ingezet om verkeerssituaties tijdelijk te testen of veiliger te maken, maar niet iedereen lijkt overtuigd van die multi-inzetbaarheid. De Instagram-pagina ‘Mercy for the Brussels Jerseys’ verzamelt bijvoorbeeld de meest absurde situaties in het straatbeeld. Een tijd geleden riep de directeur van Agoria Brussel al op om de hoofdstad te bevrijden van zijn betonblokken, en ook Brussels parlementslid David Weytsman (MR) liet in de mobiliteitscommissie weten wat hij ervan denkt: tijd om over te schakelen op alternatieve methoden.

Tijdelijk karakter

Toch is het gebruik ervan gerechtvaardigd, zegt Van den Brandt, die wijst op het tijdelijke karakter van de hindernissen.

Volgens Van den Brandt zijn betonblokken een goede manier om ervoor te zorgen dat weggebruikers tijdens een testfase van een nieuw circulatieplan zich veilig kunnen blijven verplaatsen. “Als een bepaalde situatie onveilig blijkt te zijn, kan je geen jaren wachten om die op te lossen, dus worden er betonblokken gebruikt.”

Alternatieven op komst?

Al erkent de minister dat de blokken het straatbeeld niet meteen opfleuren. "Brussel Mobiliteit bestudeert momenteel alternatieven zoals paaltjes, scheidingswanden, bloembakken, stoepranden en, afhankelijk van de locatie, ANPR-camera's. In het kader van de lokale mobiliteitscontracten zijn subsidies toegekend aan de gemeenten, onder andere voor de snelle installatie van dit soort straatmeubilair."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni