Vorig jaar kreeg de MIVB nog maar 14 klachten binnen over bedelaars in stations of voertuigen, een daling met maar liefst 75 procent tegenover 2017. “Mogelijk hadden de 122 extra veiligheidsmensen in dat jaar een ontradend effect.”
Klachten over bedelaars bij MIVB dalen spectaculair
Of er objectief minder bedelaars circuleren op het MIVB-netwerk is moeilijk te achterhalen, maar het aantal klachten over bedelaars, al dan niet agressief, daalt in ieder geval. In 2017 werden er nog 55 klachten ingediend bij de MIVB, in 2018 waren dat er 32 en in 2019 nog maar 14. Dat is goed voor een daling met 75 procent in twee jaar tijd.
“Een eenduidige verklaring voor die daling is moeilijk te geven,” zegt An Van hamme van de MIVB. “Maar misschien heeft de aanwerving van 122 extra veiligheidsmensen ermee te maken. Mogelijk heeft hun aanwezigheid in de metrostations een ontradend effect.”
De versterking kwam er in 2017, en bracht het totaal aantal veiligheidsmedewerkers op 296 voltijdse equivalenten, inclusief controleurs. Sindsdien is het aantal klachten over bedelaars gedaald.
Hoe melden?
Bedelaars zijn niet toegelaten op het MIVB-netwerk. Wie daarover een klacht wil indienen, kan dat via het klachtenformulier op de website van de MIVB. Verdacht gedrag kan je signaleren op het noodnummer 1707, dat in het leven werd geroepen na de aanslagen van 2016.
Voor agressief gedrag en dringende gevallen bel je het best meteen de politie.
Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Veiligheid , MIVB , an van hamme , bedelaars , veiligheidsagent
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.