Net zoals vorig jaar gaat de Leopold II-tunnel dag en nacht dicht in de zomer. Vanaf vrijdagavond 28 juni dien je een alternatieve route te nemen. Het openbaar vervoer wordt uitgebreider, en ook het fietspad op de Keizer Karellaan gaat weer open.
Leopold II-tunnel opnieuw afgesloten: dit zijn de alternatieven
De werken aan de Leopold II-tunnel zijn vorig jaar begonnen en duren nog tot 2021. Doorheen het jaar is de tunnel enkel ’s nachts afgesloten, in de zomermaanden gaat hij volledig dicht. In de zomer van 2018 werd de tunnelwand zo helemaal asbestvrij gemaakt.
Deze zomer zal de volledige rijweg worden uitgebroken en vernieuwd, worden de stoepen gerenoveerd en de riolering aangepast. De tunnel krijgt nieuwe hoogspanning en ventilatie, plus een nieuwe waterleiding voor de brandweer, en de plafonds worden verder gerenoveerd. Vanaf 28 juni om 22 uur kan je er dus niet meer in. De tunnel gaat weer open op maandag 2 september.
Op de E40 van Gent naar Brussel kan vanaf woensdag 26 juni al hinder verwacht worden. Het verkeer moet er ter hoogte van Sint-Agatha-Berchem over één rijstrook.
Net zoals vorig jaar stelt Brussel Mobiliteit een aantal alternatieven voor om de overlast te beperken. Zo zijn er omleidingen via de A12 vanuit het noorden, of de Industrielaan in Anderlecht vanuit het zuiden voor wie met de wagen komt. De Keizer Karellaan wordt een fietsostrade (zie afbeelding).
Er zullen ook extra treinen, trams en bussen rijden op de lijnen van NMBS, MIVB en De Lijn (zie inzet).
Trein, tram of bus: hoe geraak je vlot in Brussel?
- Het voorstedelijk treinaanbod van de NMBS wordt in de zomermaanden uitgebreid. De lijnen S3 (Zottegem-Dendermonde), S4 (Aalst-Vilvoorde) en S10 (Dendermonde-Aalst) zullen met verhoogde capaciteit rijden. Indien nodig zal ook lijn 60 (Brussel-Dendermonde) tijdens de spits vaker rijden.
- Ook De Lijn legt meer bussen in. Zo zullen de lijnen 214 (Brussel-Aalst) en 355 (Brussel-Liedekerke) vaker uitrijden in juli en augustus.
- Binnen Brussel zullen alle metrolijnen van de MIVB met een verhoogde frequentie rijden tijdens de vakantie. Ook verschillende bus- (13, 14, 20, 48 en 87) en tramlijnen (19, 51 en 82) rijden vaker uit.
Om verkeerschaos te vermijden, worden de verkeerslichten op de Leopold II-laan zo aangepast dat ze zo lang mogelijk groen blijven. Rond het Elisabethpark is er eenrichtingsverkeer. Auto’s rijden in wijzerzin op de ene rijstrook; bussen, hulpdiensten en motorrijders in tegenwijzerzin op de andere. Aan Sainctelette worden twee uitritten afgeschaft zodat weggebruikers elkaar niet blokkeren.
Nieuw is de aparte bus- en fietsstrook tussen Rogier en IJzer, om de hardnekkige files en bijbehorende busvertragingen daar te beperken. Parking C en de taxipendeldienst van vorig jaar zijn dan weer afgeschaft, omdat dat geen succes was.
Meer informatie vind je op www.leopold2tunnel.be.
Renovatie Leopold II-tunnel
Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Renovatie Leopold II-tunnel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.