| Bij gebrek aan gratis abonnement verplaatst Lakenaar Sven Verelst zich te voet door Brussel.

Leukemiepatiënt gratis op openbaar vervoer in Vlaanderen, maar niet in Brussel

Jasmijn Post
© BRUZZ
07/08/2018

Mensen met een handicap die steun krijgen via de FOD Sociale Zekerheid, hebben op dit moment geen recht op een gratis abonnement van de MIVB. Dat ondervindt een Brusselse kankerpatiënt aan de lijve. Hij betreurt dat personen in dezelfde situatie die in Vlaanderen wonen er wél gratis met De Lijn reizen. "Ik heb al twee jaar gespaard om mijn medicijnen te kunnen betalen."

De Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn krijgt van de federale overheidsdienst Sociale Zekerheid regelmatig een lijst met namen opgestuurd van personen met een handicap. Die mensen krijgen automatisch een gratis abonnement opgestuurd met de post, legt een woordvoerder van De Lijn uit aan BRUZZ.

Dat geldt niet voor mensen die in Brussel wonen en dezelfde uitkering krijgen van de FOD Sociale Zekerheid. Die uitkering staat gelijk aan een leefloon: het gaat om een bedrag van 892 euro per maand. Brusselaars die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming, zoals personen met een handicap, krijgen wel korting van de MIVB. Jaarlijks betalen ze voor een abonnement 85 euro. Indien ze kiezen voor een maandabonnement komt dat neer op 8,10 euro.

Voor Sven Verelst, die door zijn zeldzame vorm van leukemie een uitkering ontvangt van de FOD Sociale Zekerheid, is de jaarlijkse kost voor het MIVB-abonnement te hoog. Hij betreurt dat mensen die via het OCMW een leefloon krijgen en dus hetzelfde bedrag krijgen als hij, wél gratis met de MIVB reizen. Hij wil dan ook dat de Brusselse regering haar prijzenbeleid aanpast voor zichzelf en andere personen in zijn situatie.

'Ook 8 euro is veel'

Ook een relatief laag bedrag van maandelijks ruim 8 euro is veel voor mensen die elke cent moeten omkeren, legt hij uit. “Ik heb twee jaar elke euro opzij gezet voor mijn medicijnen. Nu kan ik vier maanden overleven zodra mijn klachten echt ondraaglijk worden.” Met het geld wil hij op termijn het medicijn Jakavi (met de werkzame stof ruxolitinib) kopen, waarvoor de terugbetaling door federaal minister van Gezondheid Maggie De Block (Open VLD) dit voorjaar is stopgezet. De kosten ervoor komen neer op rond de 3.000 euro per maand.

Hoewel Verelst contact heeft opgenomen met de MIVB en het kabinet van bevoegd minister Pascal Smet (SP.A), is er voorlopig nog geen oplossing gevonden voor zijn situatie. "We hebben de brief van mijnheer Verelst goed ontvangen. We zoeken de zaak tot op de bodem uit en nemen met hem contact op," klinkt het in een reactie van het kabinet van minister Smet. In Brussel bestaat er overigens wel een taxidienst voor personen met een handicap, die een op maat gemaakte service krijgen voor de prijs van een metroticket.

Een woordvoerder van de MIVB bevestigt dat alleen OCMW-steuntrekkers een gratis abonnement krijgen, en laat weten dat de openbaarvervoermaatschappij haar prijzenbeleid niet zomaar aan kan passen. Het is de Brusselse regering die over de tarieven beslist, na een overlegmoment met de MIVB. Eventuele prijswijzigingen worden elk jaar in februari gepubliceerd op de website van de vervoersdienst.

Te voet

Tot die tijd reist Verelst te voet door Brussel, vanuit Laken, waar hij woont, naar het Sint-Pieters ziekenhuis aan de Hallepoort of naar zijn sociaal assistent in het centrum van Brussel. “Toen ik onlangs naar een gratis film was gaan kijken op het filmfestival Open Air in Vorst, heb ik twee uur moeten uitrusten op de Vismarkt voor ik opnieuw de kracht had gevonden om verder te stappen. Pas tussen 4 en 5 uur ’s nachts was ik thuis.”

Bekijk hieronder ook de videoreportage:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , MIVB , De Lijn , Sven Verelst , leukemie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni