20180108 Tram MIVB openbaar vervoer mobiliteit 1380 919px

| In de lente van 2020 komen er ook toestellen om contactloos te betalen met je bankkaart

MIVB verhoogt prijzen papieren tickets

Tim Gatzios
© BRUZZ
24/12/2019

Vanaf april of mei 2020 wordt het mogelijk om contactloos te betalen op het net van de MIVB. Een fysiek vervoersbewijs kopen hoeft dan niet meer. Op hetzelfde moment zal de vervoersmaatschappij haar papieren tickets 50 cent duurder maken. Het gaat om de kaartjes voor één rit en voor 24 uur. Andere prijzen blijven gelijk.

In het voorjaar van 2020 voert de Brusselse vervoerder MIVB een nieuwe categorie vervoersbewijzen in. Als de testfase goed loopt, wordt vanaf april of mei contactloos betalen ingevoerd op het hele net. Je kunt dan op een bus of tram stappen zonder ticket, je houdt dan je contactloze bank- of kredietkaart of telefoon tegen een ontwaarder om een vervoersbewijs te kopen.

Met cash geld een kartonnen ticket kopen moet dan niet meer. Samen met de invoering van contactloos betalen zullen die papieren vervoersbewijzen bovendien duurder worden. De Brusselse regering keurde het voorstel goed om de prijzen met 50 cent te verhogen. Het gaat om slechts twee vervoersbewijzen, want de meeste MIVB-tickets zijn alleen nog beschikbaar via de Mobib-kaart.

Een ticket voor een enkele reis uit een automaat zal 2,6 euro kosten in plaats van 2,1 vandaag. Bij de chauffeur zijn de tickets nog wat duurder: de prijs stijgt van 2,5 naar 3 euro. Ook tickets voor 24 uur worden duurder: van 7,5 naar 8 euro.

MivB contactloos

| Zo zien de toestellen voor contactloos betalen er uit.

Ontradend

"Het gaat niet om een prijsverhoging," benadrukt woordvoerster Marie Thibaut de Maisières van Mobiliteitsminister Elke Van den Brandt (Groen). "We voeren extra mogelijkheden in om een vervoersbewijs te kopen en alle bestaande tarieven blijven behouden. Het blijft dus mogelijk om een enkele reis te kopen voor 2,1 euro, als je contactloos betaalt."

De aanpassing van de tarieven van de papieren tickets is ontradend bedoeld zodat mensen een ander vervoersbewijs overwegen. "De papieren tickets zijn duur om te produceren," zegt An Van hamme, woordvoerster van de MIVB. "Ze zijn ook vervuilend en een kaartje kopen bij de chauffeur zorgt voor tijdverlies."

Ook de prijzen voor tickets van en naar Brussels Airport worden aangepast, om technische redenen. Wie contactloos betaalt kan namelijk geen ticket kiezen op het toestel. Een rit naar de luchthaven wordt dus even duur als alle andere ritten. Wie opstapt op Brussels Airport richting Brussel zal wel meer betalen dan vandaag. De som van de heen- en terugrit verandert niet.

Digitale shift

De MIVB is al een tijd bezig met het digitaliseren van de vervoersbewijzen. De Mobib-chipkaart werd in 2008 voorgesteld. In 2015 werden de papieren tickets met magneetstrip afgeschaft. Binnenkort komt dus de volgende stap. Ook het Vlaamse De Lijn maakt die beweging. Op dinsdag 24 december kondigde het bedrijf aan dat cash betalen op voertuigen in de zomer van 2020 onmogelijk wordt.

Er staan in 2020 nog andere tariefaanpassingen op de planning. Zo zou het gratis openbaar vervoer ingevoerd worden voor jongeren (-25) en ouderen (+65). Wanneer dat zal gebeuren wordt pas in het voorjaar duidelijk. Binnen de regering bestaat ook wat discussie over een eerste prijsverhoging bij de MIVB in zes jaar. De groene partijen zijn tegen, Défi is voor.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , MIVB , tarieven , openbaar vervoer , gratis openbaar vervoer , contactloos betalen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni