De bussen van de Vlaamse Openbaarvervoersmaatschappij De Lijn nemen geen passagiers meer mee aan de halte onder het Noordstation, maar aan een tijdelijke halte dichterbij het Rogierplein

| De afgelopen week werd het busverkeer in de Brusselse Rand verstoord door stakingen van lijnchauffeurs

Overleg mislukt: stakingen bij De Lijn gaan voort

LG
© BRUZZ
12/11/2019
Updated: 12/11/2019 13.59u

Directie en vakbonden van De Lijn onderhandelden vanaf 8 uur onder leiding van een sociaal bemiddelaar over het sociale conflict bij de chauffeurs in Vlaams-Brabant. Dat sleept al een week aan. Ondertussen is het overleg mislukt. Dat is vernomen bij onderhandelaars van de christelijke en de liberale vakbond.​​​

Bij De Lijn is het cruciaal verzoeningsoverleg tussen vakbonden en directie mislukt. Ook een sociaal bemiddelaar schoof mee aan tafel. De buschauffeurs in Vlaams-Brabant staken nu al 8 dagen, omdat ze hun vakantiedagen niet kunnen opnemen. Ook vandaag is er hinder, zegt Inge Debruyne van De Lijn.

Met de stakingsactie protesteren de vakbonden tegen tal van problemen bij De Lijn in Vlaams-Brabant, waaronder het personeelstekort, de onregelmatige werkroosters in de chauffeursplanning, het niet toekennen van verloven, de slecht werkende personeelsadministratie, de manklopende organisatie in de technische diensten en de slechte planning voor de controleurs. Vakbondssecretaris Erik Quisthoudt (ACLVB) zegt dat de staking in Vlaams-Brabant voortgezet wordt.

Wat betreft de stakingsactie voor heel Vlaanderen, die het ACOD vooraf in geval van een mislukking van de verzoeningsvergadering voor woensdag had aangekondigd, gaat de liberale vakbond dinsdagnamiddag zijn standpunt bepalen.

In Brussel is het verkeer daardoor nog zwaar verstoord, in Leuven is de situatie aan de beterhand. De hinder is weliswaar beperkter dan vorige week. Zo'n twee derde van de Brusselse bussen rijdt, en de hinder is verspreid over alle lijnen.

In de Vlaamse Rand rijdt zo’n 70% van de bussen. Regio Dilbeek en Meerbeke zijn hier het meest getroffen. In regio Leuven rijdt ongeveer 80% van de bussen.

Algemene staking

Maandag nog gingen een aantal chauffeurs in Vlaams-Brabant niet aan het werk. De Lijn raamde het aantal stakende chauffeurs maandagmorgen op zo'n 10 procent. De hinder concentreert zich al een week voornamelijk in de Vlaamse Rand, waar de stakingsactie vorige week dinsdag van start ging in de stelplaatsen Grimbergen, Londerzeel, Asse, Vilvoorde, Dilbeek, Meerbeke, Leerbeek en het Rad. Ook chauffeurs in de stelplaats Leuven nemen sinds enkele dagen deel aan de actie. In totaal reed maandag 29 procent van de chauffeurs niet uit.

Het ACOD dreigde alvast om op woensdag 13 november in heel Vlaanderen een stakingsactie te organiseren wanneer het overleg zou stranden. De Lijn van haar kant betreurt de actie en wijst op het ontwerpakkoord van donderdag waarin het naar eigen zeggen tegemoetkwam aan de eisen van de stakers. Dit akkoord werd nadien echter afgewezen door vakbonden en hun achterban.

Bij de dreiging voor een algemene staking woensdag heeft het ACOD het over "het heersende slechte personeelsbeleid en gebrek aan waardering voor het personeel".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Economie , De Lijn , busstaking , staking , vakbonden

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni