Er komt in het Brussels parlement een bijzondere commissie naar aanleiding van de Uber Files. Dat is zopas in de commissie Binnenlandse Zaken beslist.
Parlement akkoord met bijzondere commissie over Uber Files
Lees ook: Uber had voet in kabinet van Pascal Smet
PS en Ecolo hebben vrij snel na het lekken van de Uber Files aangekondigd dat hierover volledige transparantie moet komen. Uit de verklaringen van lobbyist Mark MacGann bleek immers dat Uber er onfrisse praktijken op nahield om de klassieke taximarkt te doorbreken.
Daarbij kwam ook het Brussels Gewest in het vizier. Uit de Uber Files bleek onder meer de nauwe banden tussen het kabinet van toenmalig minister van mobiliteit Pascal Smet (Vooruit-One.Brussels), die voorstander was van het Ubermodel, en de Uberlobbyist MacGann. Maar er was ook sprake van het inzetten van privédetectives door Uber en het organiseren van (betaalde) betogingen.
Zopas heeft de commissie Binnenlandse Zaken in het Brussels Parlement het licht op groen gezet om de lobbypraktijken te onderzoeken. “Er moet volledige klaarheid komen over wat er is gebeurd,” zegt de indiener van het voorstel Jamal Ikazban (PS).
De commissie hoopt de journalisten te kunnen horen die de zaak naar buiten brachten, de directie van Uber, leidend ambtenaren van Brussel Mobiliteit, en de hoofdrolspelers in de totstandkoming van de taxiwet, zoals staatssecretaris Pascal Smet (Vooruit-One.Brussels) en minister-president Rudi Vervoort (PS).
Beperkt in de tijd
Er was niet meteen veel animo bij de andere meerderheidspartijen voor een echte onderzoekscommissie. Daarom is overeengekomen om er een bijzondere commissie van te maken, die minder instrumenten ter beschikking heeft om het onderzoek te voeren. Ze wordt bovendien beperkt in de tijd en zal slechts twee maanden duren.
Door een amendement van Défi, Open VLD en One.Brussels is ook de scope van de bijzondere commissie verbreed. Zo zal ook de klassieke taxisector gehoord worden over mogelijke lobbypraktijken.
De oprichting van de commissie haalde een ruime meerderheid in de commissie en moet nu nog door de plenaire zitting bekrachtigd worden.
Parlementslid Hicham Talhi (Ecolo): “De bedoeling is uiteindelijk om tot een nieuw deontologisch kader te komen in verband met lobbypraktijken.” De Europese Commissie heeft België onlangs nog op de vingers getikt omdat er in ons land geen controle is op de lobbypraktijken van privé-ondernemingen bij parlement en regering.
Het parlement hoopt de bijzondere commissie in januari van start te kunnen laten gaan. Twee maand later moeten de aanbevelingen klaar zijn.
Oppositie
De oppositiepartijen Vlaams Belang en PTB-PVDA waren voorstander van een echte onderzoekscommissie, maar hun voorstellen haalden het niet.
Lees meer over: Mobiliteit