Rijschool rijbewijs rijexamen Brussel

| Autorijschool in Brussel.

Regeling rijbewijzen een rommeltje

Kevin Van den Panhuyzen
© BRUZZ
12/06/2018

Je rijbewijs halen in een ander gewest is in theorie mogelijk, in de praktijk is het een soep. Want ook al slaag je voor het examen in Brussel, dan nog wil Vlaanderen het rijbewijs pas afgeven na de Vlaamse wachttijd van negen maanden. Oneerlijk, vindt de Brusselse staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V), "geslaagd is geslaagd". De Raad van State moet uitsluitsel geven.

Vorige week haalde de achttienjarige Maxime Timmerman uit Beersel het nieuws. Met succes had de jongeman zijn praktijkexamen voor een rijbewijs B afgelegd in ’S-Gravenbrakel, in het Waals Gewest. Maar in het gemeentehuis van Beersel, in het Vlaams Gewest, mocht hij zijn rijbewijs nog niet afhalen. Hij had niet eerst negen maanden geoefend, een Vlaamse voorwaarde die niet in Wallonië of in Brussel geldt. Een gevolg van de zesde staatshervorming.

Wachten

“Wie een rijexamen aflegt in Wallonië kan in Vlaanderen geen rijbewijs krijgen: die rijopleiding valt niet onder de Vlaamse regelgeving”, reageerde het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) aanvankelijk op het geval van Maxime. Dat blijkt niet te kloppen.

“In Vlaanderen kan je je rijbewijs na negen maanden behalen”, nuanceert de woordvoerder van Weyts Jeroen Tiebout nu. Maxime zal zijn rijbewijs dus wél kunnen ophalen na enkele maanden wachten. "Ik moet zelfs niet bewijzen dat ik extra geoefend heb, ik moet gewoon wachten”, zei hij nog aan Radio 2.

'Gewest oordeelt'

Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) gaat alvast niet akkoord met die interpretatie. “Het rijbewijs is een federale bevoegdheid”, benadrukt de woordvoerder van Debaets. “Als het gewest oordeelt dat iemand kan rijden, dan moet de gemeente een rijbewijs geven.”

En wat met de Brusselaar die in Vlaanderen succesvol het examen aflegt. Kan hij dat 'Vlaams' rijbewijs afhalen in zijn gemeente? "Het antwoord is simpelweg ja", laat het kabinet van Debaets weten.

Maar de Vlaming die zijn praktijkexamen in Brussel wil afleggen, moet vanaf 1 november dit jaar voldoen aan de voorwaarden die in Brussel gelden. “Om dan je praktijkexamen te mogen afleggen, moet je, zoals Brussel dat vereist, een EHBO-cursus volgen, een logboek bijhouden en de minimumstage volgen.” Zaken die niet nodig zijn in Vlaanderen voor het behalen van een rijbewijs.

‘Anomalie in wetgeving’

De gewesten verschillen dus van mening. “Maar hoewel de rijopleiding een regionale bevoegdheid is, is het rijbewijs zelf federale materie”, legt juridisch adviseur bij VAB Geert Popelier uit. Hier en daar komt de federale en de gewestelijke wetgeving niet met elkaar overeen, erkent Popelier. “Er lijkt wel een anomalie in de wetgeving te zijn. Voorlopig moeten we daarmee leren leven.”

Wat er in Beersel gebeurd is, zou in ieder geval niet mogen gebeuren, vindt ook de Federale Overheidsdienst Mobiliteit. “Maar Ben Weyts interpreteert die zesde staatshervorming en de bevoegdheidsverdeling anders”, aldus Sven Heyndrickx van FOD Mobiliteit. “Momenteel loopt er daarover een procedure bij de Raad van State, om uit te maken welke lezing effectief de juiste is.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit , rijexamen , rijbewijs , zesde staatshervorming

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni