| Regisseur Daniel Lambo zocht het voor 'Cyclomax' minder ver van huis dan voor zijn meeste films.

Regisseur Cyclomax: ‘Ik vertrek altijd van dingen die me een beetje kwaad maken’

Jasmijn Post
© BRUZZ
01/07/2020

Regisseur Daniel Lambo woont al ruim vijfentwintig jaar in de Vlaamsesteenweg. Toch zoekt hij de onderwerpen voor zijn films vaak ver van huis. De kwalijke gevolgen van de asbestindustrie over de hele wereld bijvoorbeeld, of adoptiefraude in Congo, India en Colombo. Maar kinderwebserie ‘Cyclomax’ speelt zich af in zijn achtertuin Brussel, en gaat over fietsen.

Cyclomax gaat over Nilou die er genoeg van heeft om op weg naar school in de file te staan. Samen met haar vriend Tuur bedenkt ze een game die van Brussel een échte fietsstad moet maken. De vrienden racen door de stad om fietsonderdelen te verzamelen.

Daarbij krijgen ze iedere week hulp van een andere held, zoals Fluo-Ket, BMX-le, Fluo-Robin of Fluo-Pipo bijvoorbeeld. Ze bezoeken onderweg tal van fietsorganisaties en initiatieven. Bij Cyclo leren ze hoe ze een fiets kunnen repareren en ze bezoeken ook bijvoorbeeld de fietsbrigade van de Brusselse politie of Molenbike en Filtercafé.

"We willen niet alleen kinderen vertrouwd maken met de fietswereld, maar ook een entertained product afleveren," zegt regisseur Daniel Lambo. Dat is, te zien aan de première vlak voor de lockdown, gelukt. "De zaal zat bomvol. Hoewel we twijfelden of het ging werken, zijn ook kinderen van vier jaar aandachtig blijven kijken."

Het was de bedoeling om na de première met de serie te gaan touren door de gemeenschapscentra en cinema zoals Cinema Palace. Dat plan is on hold gezet door de coronacrisis. Na de zomer hoopt Lambo dat dat nog mogelijk is, in de week van de mobiliteit bijvoorbeeld.

Vanaf woensdag verschijnt er elke woensdag een aflevering online. Al komt dat nog niet zo slecht uit. "Al snel ontdekten we dat kinderen vooral veel gamen en op de laptop zitten. Hun helden zijn gamers en YouTubers. Daarom zijn we meteen voor een online platform gaan. JEF heeft er nog een game omheen gebouwd."

De serie, die er overigens kwam op vraag van toenmalig mobiliteitsminister Pascal Smet (one.brussels-SP.A) en gedeeltelijk gefinancieerd werd door Brussel Mobiliteit, wil bijdragen aan een mentaliteitswijziging. "We willen inspireren en laten zien dat de fiets een leuk, interessant en goed vervoersmiddel is. Het moet alleen wel veilig zijn. Ik denk dat elke Brusselaar daarnaar snakt," zegt Lambo.

Het is niet de eerste keer dat Lambo met kinderen werkt, maar wel de eerste keer dat hij werkt met kinderen van deze leeftijd. Dat beviel goed. "Ik vertrek altijd van dingen die me een beetje kwaad maken. Dit keer ging het over een sociaal engagement dat positiever was. Het ging minder over onrecht, meer over een ideaal toekomstbeeld."

"Ik vrees dat ik hierna weer zal uitkomen bij het onderzoeksjournalistieke werk. Mijn volgende film gaat over de olie-industrie en Shell en welke rol onze bedrijven en havens een rol spelen Brazilië."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Mobiliteit , Film , fietsen , Cyclomax

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni