Handelaren en bewoners in de Wayezstraat in Anderlecht dreigen stilaan hun geduld te verliezen. Sinds oktober vorig jaar is hun straat niet meer toegankelijk wegens werkzaamheden. "Ik weet niet hoe lang ik deze situatie nog kan volhouden."
Renovatiewerkzaamheden in Wayezstraat maken handelaars en bewoners ongeduldig
Fouzia woont in een zijstraat van de Wayezstraat en voor haar duurt het lang eer de renovatiewerkzaamheden klaar zijn. "Om de kinderen naar school te brengen, wordt het moeilijk. Boodschappen doe ik ook te voet, maar dat is echt lastig", verzucht ze.
Onbereikbaarheid
Voor Nadine Bauwens, zaakvoerster van de schoenenwinkel 'Wayez Shoes', een begrip in de buurt, zorgen de werken voor een daling van de omzet. "Mijn klanten zijn voornamelijk ouderen of mensen met een beperkte mobiliteit. Ze worden nu geconfronteerd met heel veel obstakels, winkelen zit er niet meer in", legt ze uit.
Volgens Bauwens komen de werken bovenop anderen problemen van de winkeliers, zoals de oorlog in Oekraïne en de nasleep van de coronacrisis. Ze overleeft dank zij de bankleningen.
Toch positief . . .
Mustafa is verantwoordelijk voor de Bio-Basic shop. Ook hij heeft gemerkt dat zijn klanten niet meer komen zoals vroeger. "Dat heeft geleid tot een verlies van ongeveer 30 à 40 procent. Ik weet niet hoe lang ik deze situatie nog kan volhouden."
Vooralsnog verliest Mustafa zijn humeur niet. Hij vroeg zijn leveranciers om later te betalen en het aantal producten met een lage opbrengst te verminderen. "Op termijn zullen deze werken de straat een nieuw elan geven en misschien nieuwe klanten lokken." Toch gaat er geen dag voorbij zonder dat hij bidt dat het allemaal snel opschiet.
Openbare ruimte verbeteren
De MIVB begrijpt op haar beurt de moeilijke situatie die handelaars en bewoners meemaken. "Een bouwplaats is nooit aangenaam voor handelaars en bewoners," zegt An Van hamme, woordvoerster van de MIVB. Volgens haar zullen deze werkzaamheden de openbare ruimte verbeteren. "Met meer groen en stipter openbaar vervoer na het einde van de werken."
Ook Anderlechts schepen van Mobiliteit Susanne Müller-Hübsch (Groen) heeft begrip voor de frustraties die de werken veroorzaken, maar benadrukt dat de werf goed op schema zit. "Ik begrijp dat de mensen het beu zijn - dit is een werf die inderdaad al lang duurt - maar het gaat goed vooruit. We zitten nergens vast, het materiaal en het personeel is er, en we zitten zelfs een beetje voor op schema. We kunnen de mensen gerust stellen: dit gaat geen dode werf worden en dat zien de mensen ook."
Zomer 2023
De nieuwe tramsporen zijn bijna volledig afgewerkt. Tegen maart 2023 moet tram 81 er opnieuw rijden. Enkele maanden later, tegen de zomer van volgend jaar, zou de werf helemaal af moeten zijn. "De voetpaden zijn nu nog niet helemaal klaar. Dat moet tegen de zomer wel het geval zijn," aldus de schepen. "Mensen zullen daarvoor wel al het gevoel krijgen dat de werf af is. Tussen het Dapperheidsplein en het Verzetsplein is één kant bijvoorbeeld al af en parkeren de mensen er opnieuw."
De gemeente Anderlecht benadrukt daarnaast dat ze de handelaars niet aan hun lot overlaten. Zo heeft de gemeente een steunprogramma opgesteld en heeft een gemeentelijke manager een bureau op het Dapperheidsplein. Daar kunnen buurtbewoners en handelaars elke dag naartoe voor klachten en vragen. "Die manager heeft de handelaars geholpen bij het aanvragen van financiële steun bij het gewest," aldus Müller-Hübsch nog. "Zo hebben wij sinds het begin van de werf een aanspreekpunt in de wijk, waardoor het contact snel verloopt en we snel kunnen ingrijpen waar nodig."
Lees meer over: Anderlecht , Mobiliteit
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.