Wie in de Stad Brussel een parkeerkaart voor personen met een handicap heeft, kan na de doortocht van de scancar - onterecht - een boete verwachten. "Een probleem à la Belge", klinkt het bij de Stad Brussel. "Betaal die boetes niet."
Scancar beboet ook chauffeurs met gehandicaptenkaart
Sophie Meyers woont in Laken en heeft een parkeerkaart voor mensen met een beperking. “Daar heb ik nog nooit problemen mee gehad”, vertelt Meyers aan BRUZZ. Maar sinds september heeft de Lakense al vijf parkeerboetes gekregen. “Bij de cel parkeren kreeg ik te horen dat de oorzaak een nieuwe manier van controleren is. De scancar houdt geen rekening met mijn parkeerkaart”, klinkt het.
De eerste twee boetes heeft Meyers niet betaald. “Ik heb die boetes aangevochten en zal ze ook niet moeten betalen. Voor die andere boetes zal ik hetzelfde doen.” Zij nam contact op met de cel parkeren en kreeg te horen dat er niet meteen een oplossing in zich is, al zal ze geen enkele boete moeten betalen. Bart Dhondt (Groen), de bevoegde schepen in de Stad Brussel, is zich bewust van het probleem.
“Dit is een complex dossier”, zegt zijn woordvoerster Els Wauters. “De parkeerkaart voor mensen met een handicap is gelinkt aan een naam, niet aan een nummerplaat. Maar de scanwagens lezen de nummerplaten.” De parkeerkaarten voor mensen met een handicap worden beheerd door de federale overheidsdienst Sociale Zekerheid. “Als stad hebben wij geen toegang tot de databank die door de FOD beheerd wordt”, aldus Wauters. “Een probleem à la Belge.”
Voor wie in de Stad Brussel toch een boete krijgt - ondanks het bezit van een parkeerkaart voor mensen met een handicap - is de boodschap van het kabinet van schepen van Mobiliteit Dhondt duidelijk. “Betaal die boetes niet.”
'Groter probleem'
De dienst parkeren is op de hoogte van het probleem. “Daar volgen we het met extra aandacht”, zegt Wauters. Dhondt zal ook een brief sturen naar onder meer de bevoegde federale minister, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en haar Brusselse tegenhanger Brulocalis. “Want het probleem zal ook in andere Brusselse en Belgische gemeenten bestaan en hier moeten we een oplossing voor vinden.”
Ook in Elsene is Sophie Meyers al beboet. Daar rijdt het gewestelijke parkeeragentschap Parking.brussels rond met scancars. “Wij hebben hier zelden problemen mee”, zegt Sarah Jasmes van Parking.brussels. “De scancars maken foto’s van de geparkeerde wagens. In de backoffice controleren medewerkers die foto’s vooraleer iemand een boete krijgt”, legt ze uit. “Wij halen die gevallen er meestal uit, maar dan moet de parkeerkaart wel goed zichtbaar zijn.”
'Betaal niet'
Momenteel is de gemeente Schaarbeek nog niet aangesloten bij Parking.brussels, maar ook daar zet het gemeentebestuur scanwagens in. De controles worden er uitgevoerd door privébedrijf Rauwers. “De scancar zetten wij vooral in de rode zone, waar iedereen toch moet betalen”, zegt bedrijfsleider Pablo Rauwers. “Wanneer we door de blauwe zone rijden met de scancar volgt een steward voor een tweede controle.”
De schepen van Mobiliteit, Adelheid Byttebier (Groen), heeft er geen weet van klachten.
Lees meer over: Brussel-Stad , Mobiliteit , personen met een handicap , gehandicaptenplaats , gehandicaptenkaart , scancar
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.