| In de campagnefilm duik je als kijker als het ware in de smartphone van het jonge meisje en ben je getuige van haar online leven.

Schokkende MIVB-campagne wijst op gevaar sporenlopen

LBU
23/08/2018

Op de sporen lopen in metro- of premetrostations is levensgevaarlijk. Met die boodschap lanceert de MIVB donderdag een nieuwe campagne die zich vooral richt op jonge reizigers. De actie werd eerder deze week afgetrapt door een in scène gezette hacking van de sociale mediakanalen van de maatschappij.

Dacht jij ook even dat de sociale media van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB woensdag gehackt waren? Dan was je zeker niet de enige. Op verschillende sociale media regende het ongeruste reacties van mensen die het ergste vreesden toen de profielfoto van de MIVB op Facebook plots was vervangen door een selfie van een jong meisje met een Snapchat-filter erover.

Ook op het Instagram-account was eerder deze week een ‘story’ te zien – getiteld The Smartphone – waarin hetzelfde meisje een hoofdrol speelde. Merkwaardig genoeg maakte de zogenaamde hacker wel gretig gebruik van het Brusselse openbaar vervoer in haar foto’s en video’s, wat dan weer de reactie uitlokte dat het om een overijverige stagiaire zou gaan.

Onrustwekkend einde

Nu blijkt dat het allemaal deel uitmaakt van de nieuwe campagne van de MIVB. Het onrustwekkende einde van de Instagramvideo, waarbij het meisje verschrikt opkijkt wanneer ze zich schijnbaar op de sporen bevindt, was een voorbode van een nieuwe video die sinds donderdag op de blog MIVB Stories te zien is.

In die film duik je als kijker als het ware in de smartphone van het jonge meisje en ben je getuige van haar online leven. Je ziet haar bijvoorbeeld haar telefoon aan de lader hangen, selfies met vrienden nemen en tekstberichten versturen. Maar je ziet haar ook op de sporen terechtkomen om haar smartphone op te rapen – waarna de film doorspoelt naar een herdenkingsmoment omdat het meisje haar actie niet heeft overleefd.

(Lees verder onder de video.)

100 ton

Met deze harde campagne wil de maatschappij het sporenlopen afraden en richt ze zich ook specifiek op jonge reizigers. Elke dag immers laten reizigers voorwerpen zoals smartphones op de sporen vallen en proberen ze die vlug zelf terug te halen. “Dit gedrag is echter bijzonder gevaarlijk, want een metro van meer dan 100 ton die met een snelheid van 40 km per uur rijdt, kan niet zomaar ineens stoppen,” klinkt het in een persbericht.

Wat moet je dan wel doen als je iets hebt laten vallen? De MIVB raadt je aan om dit aan een medewerker te laten weten of gebruik te maken van de rode infopalen aan het einde van elke perron. Ook zo kom je rechtstreeks in contact met een assistent die zo spoedig mogelijk iemand ter plaatse stuurt. Deze medewerker zal dan het verkeer laten onderbreken en je voorwerp in alle veiligheid ophalen.

Het is niet de eerste keer dat de MIVB zich in haar campagnes richt op smartphonegebruikers. In april nog bleek dat onze mobiele telefoons de voornaamste oorzaak zijn van valpartijen in de bussen, trams en metro’s van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit , MIVB , sporenlopen , metro

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni