De smalle fietspaden op de Wetstraat barsten uit hun voegen. Er rijden nu al 4.500 fietsers per dag. “Op termijn is het schrapppen van een extra rijstrook logisch”, zegt minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A).
Smet: ‘Rijstrook schrappen op Wetstraat is logisch’
Smet antwoordde maandag in de commissie Infrastructuur op vragen van Paul Delva (CD&V). Die stelde vast dat de fietspaden op de Wetstraat te smal zijn geworden voor de toestroom van fietsers op de verkeersas. Delva vroeg of er daarom een van de vier rijstroken zou geschrapt worden.
De mobiliteitsminister liet weten dat er op weekdagen ondertussen al 4.500 fietsers per dag passeren door de Wetstraat, met een piek van 900 in de spits tussen 8 en 9 uur.
Weinig impact
“Op termijn is het schrappen van een rijstrook ten voordele van een tweerichtingsfietspad logisch”, zegt Smet. “Er was al een test tijdens de werken aan de Wettunnel in 2012-2013. Deze bewees dat fietsers een tijdelijke inrichting van een tweerichtingsfietspad gebruiken, en ook dat er weinig impact is op de doorstroming.”
Smet zei er in een adem wel bij dat die rijstrook niet meteen verdwijnt. Het Gewest geeft prioriteit aan de zones waar vandaag nog geen echt fietspad ligt, zoals het Schumanplein en de kleine Ring.
De mobiliteitsadministratie bekeek samen met fietsverenigingen ook alternatieve routes langs de Montoyer- of Jozef II-straat. Die komen echter niet in aanmerking omdat ze veel minder vlak zijn en ook niet doorlopen tot aan het Jubelpark.
Paul Delva zou graag nog een beslissing over bredere fietspaden zien in deze legislatuur. "Niet alleen het fietscomfort, ook de verkeersveiligheid komt er in het gedrang."
Lees meer over: Brussel-Stad , Mobiliteit , Wetstraat , fietspad
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.