De vakbond ACOD Spoor heeft maandag tussen 10 en 12 uur actiegevoerd voor het kabinet van federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) in Brussel, om extra investeringen in het spoor te eisen. Tussen de 50 en de 100 militanten namen eraan deel.
Socialistische spoorbond eist extra investeringen in spoorwegen
De socialistische vakbond eist dat de federale regering meer investeert in de spoorwegen en dat er ook meer aanwervingen komen. In hun toespraken zeiden de vakbondsvertegenwoordigers dat vorig jaar netto 1.100 mensen en in de afgelopen drie jaar zowat 3.500 werknemers zijn vertrokken. "Het personeel is uitgeput," zei Pierre Lejeune, de voorzitter van ACOD Spoor.
"HR Rail (de juridische werkgever van het spoorpersoneel, red.) heeft gezegd dat het 2.679 mensen heeft gerekruteerd in 2021, maar daarbij zijn ook de 1.250 interne promoties gerekend. In realiteit zijn er dus maar 1.429 nieuwe medewerkers bij de spoorwegen gekomen in 2021," klinkt het.
"Dat is goed, maar achter dat cijfer zit een andere realiteit verborgen: in dezelfde periode verlieten 2.565 personeelsleden de bedrijven, wat neerkomt op een verlies van 1.136 werkkrachten in amper één jaar."
Bij de begrotingscontrole die momenteel aan de gang is, wil de socialistische vakbond dat er geld vrijkomt voor het spoor. "ACOD Spoor aanvaardt niet langer intentieverklaringen," aldus Lejeune. Hij vraagt in de marge van de nieuwe beheersovereenkomsten waarover wordt onderhandeld, een "concreet financieel plan" om de werkomstandigheden van spoorpersoneel te verbeteren.
War for talent
Het kabinet van Gilkinet ontving gedurende een uur een delegatie van de socialistische vakbond. De minister zelf was niet aanwezig, omdat hij momenteel in het buitenland zit.
Het kabinet toonde naar eigen zeggen "begrip" voor de bezorgdheden van de militanten. "Wegens de leeftijdspiramide vertrekken veel spoorwegmedewerkers met pensioen en dit in een moeilijke context van de 'war for talent', waarbij verschillende bedrijven – zeker in Vlaanderen – op zoek zijn naar dezelfde technische profielen in knelpuntberoepen," laat het kabinet weten in een mededeling.
Het benadrukt verder dat er "nu grootscheepse aanwervingscampagnes lopen" bij spoorwegmaatschappij NMBS en netbeheerder Infrabel en dat Gilkinet de ambitie heeft "om van het spoor de ruggengraat van onze mobiliteit te maken." Er zijn dan ook "al heel wat bijkomende middelen" uitgetrokken voor het spoor, zegt het kabinet.
Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Samenleving , ACOD Spoor , betoging , Georges Gilkinet , vakbondsactie , spoorwegen , NMBS , Infrabel