Het Brusselse stadsbestuur stelt deze maandag haar begroting 2022 voor. Die plant onder meer een verhoging van de inkomsten door parkeermeters in, met 4 miljoen euro.
Stad rekent op 4 miljoen euro extra uit parkeermeters
Over de grote lijnen van de begroting van de Stad Brussel voor 2022 las u hier vorige maand al: die kleurt voor het derde jaar op rij rood, met een tekort van bijna 4,8 miljoen. Het tekort, dat in 2012 nog ruim 12 miljoen bedroeg, krimpt wel. De oorzaken van het tekort zijn onder meer de covidcrisis, maar ook de kosten voor de nieuwe hoofdzetel van de stadsdiensten in Brucity.
Om het tekort enigszins binnen de perken te houden rekent de Stad ook op een aantal hogere inkomsten. Zo stijgt de bezettingsbelasting voor de openbare weg, de werfbelasting. Ook de kantoorbelasting stijgt. Beide taksen moeten telkens 6 miljoen extra in het laatje brengen.
Langere uren en meer scancars
Uit het gedetailleerde verslag over de begroting, die deze maandagavond op de gemeenteraad wordt voorgestel, blijkt ook dat de Stad 4 miljoen euro extra verwacht uit parkeerautomaten. Dat vooruitzicht is logisch, argumenteert het bestuur. In het kader van het nieuwe parkeerplan werden de betaaluren immers verlengd en stegen de tarieven (of verdwenen de zones zonder betalend parkeren). Daarnaast worden de controle-inspanning ook opgedreven, met de aanschaf van nieuwe scanwagens.
PTB-PVDA stelt dat de Stad op die manier de Brusselaars de rekening laat betalen. De oppositiepartij vindt het ook vreemd dat de Stad veel grotere inkomsten verwacht en tegelijk het aantal auto’s dat op de openbare weg parkeert, wil verlagen. “Als dat laatste aantal daalt, zal het college met een gat in de begroting kampen.”
Voor de fijnproevers: het volledige verslag over de begroting vind je hier.
Lees meer over: Brussel-Stad , Mobiliteit , Politiek , begroting brussel-stad