De strooiwagens van Brussel Mobiliteit zijn maandagavond voor de eerste keer dit seizoen uitgereden in het Brussels gewest. Het ging om een preventieve strooibeurt.
Strooiwagens reden eerste keer uit in Brussel
"De ploegen van de Regie der Wegen van Brussel Mobiliteit staan paraat om ook bij winterweer vlot verkeer te verzekeren", laat Brussel Mobiliteit weten in een persbericht. "Dankzij eigen meettoestellen kennen we de precieze toestand van de bodem op de weg of het fietspad. De winter is begonnen en we hebben vannacht voor het eerst preventief gestrooid op de wegen om de veiligheid van de weggebruikers te verzekeren."
In de gewestelijke opslagplaatsen is momenteel bijna 300 ton zout beschikbaar, dat via de waterweg en de Haven van Brussel wordt aangevoerd.
Blijven fietsen
Brussel Mobiliteit strooit op alle Brusselse gewestwegen: hoofdwegen, grote kruispunten, tunnels en viaducten. Dit wegennet van 800 kilometer wordt in 3,5 uur behandeld, gespreid over zeventien rondes. Voor één volledige strooibeurt is 85 ton zout nodig. Naast de zeventien strooirondes voor het weggennet, zijn veertien bijkomende rondes met kleinere machines voorzien om de fietspaden berijdbaar te houden.
"Brussel Mobiliteit wil zo de fietsers die ook in de winter blijven fietsen een hart onder de riem steken", zegt woordvoerster Inge Paemen. Samen met vervoersmaatschappij MIVB, staat Brussel Mobiliteit tot slot ook in voor het ijsvrij maken van de 100 drukst gebruikte bovengrondse openbaar vervoerhaltes.
Elke Van den Brandt, Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken: "Ons doel is de mobiliteit en de veiligheid van iedereen te verzekeren: automobilisten, openbaarvervoergebruikers, fietsers... zelfs bij zeer slechte weersomstandigheden. We willen ook de milieu-impact van strooien beperken. Zo wordt het zout via de waterweg en de Haven van Brussel aangevoerd en niet via de weg."
Winterslaap
Tussen eind november en het begin van de lente, gaan alle fonteinen in winterslaap. Dit betekent dat ze worden stilgelegd en dat Brussel Mobiliteit van de gelegenheid gebruik maakt om ze te demonteren, schoon te maken, de dichtingen van de pompen en andere apparatuur te vervangen en natuurlijk ook om de waterbekkens te onderhouden.
Vier grote fonteinen blijven wel werken: die op het Montgomeryplein, aan de Koning Albert II-laan (Pol Bury), aan het Stefaniaplein en aan het Simonisplein. Deze worden alleen stil gelegd wanneer de temperatuur onder nul zakt en het water dreigt te bevriezen .
Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , strooidiensten