Vooral in de Morisstraat in Sint-Gillis en in de Helmetsesteenweg in Schaarbeek moeten trambestuurders dagelijks minutenlang wachten om door te kunnen rijden, omdat een wagen foutief op de sporen geparkeerd staat. Dat kan leiden tot boetes van 1000 euro. De MIVB pleit voor structurele oplossingen zoals het schrappen van parkeerplaatsen en het herinrichten van de weg.
Tramverkeer steeds vaker onderbroken door wildparkeerders: tot 1000 euro boete
Of het nu op de stoep, in de voetgangerszone of op openbare pleinen is, automobilisten durven regelmatig fout te parkeren. In 2022 werd maar liefst 696 keer een tram van de MIVB hierdoor geblokkeerd. Een behoorlijke stijging, want in 2021 en 2020 kwam dit "slechts" respectievelijk 595 en 639 keer voor.
“Het autoverkeer is opnieuw toegenomen na de covid-periode, met opnieuw meer fout of slecht geparkeerde wagens”, verklaart MIVB-woordvoerder Guy Sablon. “We merken ook dat na een werf de bewoners het vaak niet meer gewoon zijn om correct te parkeren.”
Uitdaging
Als een voertuig verkeerd of te dicht bij de tramsporen geparkeerd staat, kan dit de circulatie van trams belemmeren en zo de reisplannen van talloze passagiers verstoren. Soms gaat het om slechts een paar centimeter, maar de Brusselse straten zijn relatief smal, en trams rijden op sporen waardoor ze geen uitwijkmogelijkheden hebben.
Veruit de meeste blokkades op dat vlak doen zich voor in de Morisstraat in Sint-Gillis en de Antoine Bréartstraat in het verlengde hiervan. “De MIVB is vragende partij voor een langetermijnoplossing, zoals de heraanleg van de straat”, aldus Sablon. “Ook het schrappen van parkeerplaatsen zou een oplossing kunnen zijn, maar daar beslist de gemeente over.” Verder bevindt ook de Helmetsesteenweg in Schaarbeek zich al enkele jaren in de top 3 van vaakst geblokkeerde plaatsen.
Boete
Toch is het niet zonder risico om slecht of dubbel te parkeren om, bijvoorbeeld, "snel een boodschapje te doen" of "vlug iemand op te pikken”: wie een tram blokkeert, mag namelijk een flinke boete verwachten. Automobilisten die langer dan 30 minuten een tram ophouden, kunnen een boete krijgen van 361 euro. Die kan echter oplopen tot 1.007 euro als de tram meer dan een uur stil moet staan. Deze bedragen liggen significant hoger dan de gemiddelde parkeerovertredingen en omvatten bovendien nog niet de kosten voor de takeldienst die door de MIVB wordt gestuurd om het voertuig te verwijderen.
“Het tarief van de boete is niet alleen afhankelijk van de duur van de blokkade, maar ook van het type voertuig”, licht Sablon nog toe. “Wanneer een fout geparkeerde auto een bus belemmert, liggen de boetes lager omdat de tram meer reizigers vervoert en niet kan omrijden. Een bus is op dat vlak flexibeler."
Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , trams , fout parkeren , vertraging