| Sinds een maand ligt de Elsensesteenweg tussen de Koninklijke-Prinsstraat en de Opperstraat open. "Een ramp voor de kleine zelfstandigen", klinkt het.

Werken Elsensesteenweg: ‘Ramp voor kleine zelfstandigen’

KVDP
© BRUZZ
06/03/2018

“Dit houden we niet vol tot het einde”, zeggen de kleine zelfstandige handelaars in de Elsensesteenweg. Tien maanden geleden startte daar de heraanleg die moet leiden tot een autoluwe steenweg.

Begin mei vorig jaar begon de heraanleg van de Elsensesteenweg tussen de Naamsepoort en het Fernand Cocqplein. Het doel daarvan is een autoluwe steenweg. Sinds een maand zijn de werken aan een nieuwe fase toe en ligt de steenweg helemaal open tussen de Koninklijke-Prinsstraat en de Opperstraat, vlakbij het Fernand Cocqplein.

“De werken zijn een ramp voor de kleine zelfstandige ondernemers hier”, zegt zaakvoerder Asmae Atila van babywinkel Planète des P’tits. “Nu de straat voor mijn winkel openligt, boek ik veertig procent minder omzet.”

elsensesteenweg

| kvdp/Bruzz

Voor haar klanten, voornamelijk zwangere vrouwen en moeders met een kinderwagen, is de winkel moeilijk toegankelijk. “Gisteren moest ik zelfs een klant voor de deur laten staan, omdat er nog geen loopbrug was.”

Vandaag heeft ze nog geen enkele klant kunnen ontvangen. En een werkneemster die ze recentelijk had aangeworven, moet ze nu thuis laten.

Door de werken ziet Asmae, die haar winkel vijf jaar geleden heeft geopend, de toekomst niet rooskleurig in. “Heel die tijd heb ik al mijn spaargeld opgeofferd en dat dreig ik nu allemaal te verliezen.” Ze vreest dat ze haar winkel zal moeten sluiten.

Ça me tue’

In de Elsensesteenweg is zij niet de enige handelaar die zware gevolgen ondervindt van de werken. Ook Azem Ako, eigenaar van schoenenwinkel Only One, gelooft dat hij zijn zaak zal moeten sluiten. “Sinds de werken bijna een jaar geleden zijn gestart, is mijn omzet met 50 procent gedaald”, legt hij uit.

Hij hekelt het gebrek aan communicatie van de gemeente Elsene. “Als ik mij tot het gemeentehuis richt, antwoorden ze dat ze niets met de werken te maken hebben.” De heraanleg gebeurt in opdracht van Brussel Mobiliteit, een gewestelijke bevoegdheid dus.

De uitbater van kledingwinkel Tresor nuanceert het gebrek aan communicatie. “De gemeente houdt wel vergaderingen”, zegt hij, “maar ze geven verkeerde data door wat het einde van de werken betreft.” Uiteindelijk zijn de werken ook voor hem rampzalig. In vergelijking met vorig jaar is zijn omzet met 70 procent gedaald. “Ça me tue”, besluit hij wanhopig.

werkenelsene

| "We zijn op schema", aldus minister van Mobiliteit Pascal Smet.

‘Op schema’

Schepen van Openbare Werken Romain De Reusme (PS) is verbaasd dat de handelaars klagen over een gebrek aan communicatie. “Voor het begin van de werken, maar ook tussen de verschillende fases hebben we overleg gepleegd met de handelaars in de straat”, zegt hij aan BRUZZ. “Bovendien is er een ombudsman die altijd bereikbaar is voor klachten.”

Waar de steenweg momenteel openligt, denken de handelaars dat de werken vertraging hebben opgelopen. “Dat klopt niet”, spreekt Mathias Dobbels, woordvoerder van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A), tegen. “We zijn nog altijd op schema en die fase zal, zoals voorzien, eind april worden afgerond.” De uiteindelijke heraanleg moet tegen het einde van de zomer klaar zijn.

elsenewerken

KVDP/Bruzz

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Mobiliteit , wegenwerken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni