Zes miljoen euro voor renovatie Brusselse stoepen

ADD
© BRUZZ
22/03/2021
Updated: 23/03/2021 11.53u

Het Brussels Gewest maakt zes miljoen euro vrij voor de renovatie van de voetpaden op haar grondgebied. Dat meldt Brussel Mobiliteit in een persbericht.

Met het oog op een beter beheer van de stoepen en kwalitatievere trottoirs, vooral voor minder mobiele personen, is Brussel Mobiliteit gestart met een gewestelijk 'stoepenplan'. Het doel hiervan is dubbel: "Renovaties en verbeteringen van de toegankelijkheid voor minder mobiele personen opnemen in een rollend driejarenprogramma, alsook de voorkeur geven aan de renovatie van volledige stoepgedeeltes in plaats van aan plaatselijke herstellingen," klinkt het in een persbericht.

Volgens de Franstalige krant La Dernière Heure wordt een budget van zes miljoen euro voorzien in 2021 voor dat 'stoepenplan'.

Elke Van den Brandt (Groen), minister van Mobiliteit en Openbare Werken: "Binnen Brussel wordt 38% van de verplaatsingen te voet afgelegd en daarmee is stappen het belangrijkste vervoermiddel. Het is goed voor de gezondheid, voor de sfeer in de stad en voor het milieu en daarom staat de voetganger centraal in de visie van Good Move, ons gewestelijk mobiliteitsplan. Nu voeren we deze principes daadwerkelijk uit in ons infrastructuur- en renovatiebeleid."

20cm op 20cm

In de eerste helft van 2020 heeft Brussel Mobiliteit de toestand van de stoepen in het PLUS-voetgangersnetwerk geanalyseerd. Dit vormde de grondslag voor een lijst met trottoirgedeeltes die op korte, middellange en lange termijn gerenoveerd moeten worden. Op basis daarvan werd een werkprogramma opgesteld voor 2021 en 2022.

Heel wat van deze werken zijn al uitgevoerd of staan gepland voor 2021. Het gaat onder meer om de Jetselaan, de Lakenselaan, de Ninoofsesteenweg, de Pleinlaan, de Munthoflaan en het Sint-Michielslaan.

Abdel Moussati, die binnen Brussel Mobiliteit de stoepen opvolgt, licht toe dat "er voor deze werken zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met het comfort van de voetgangers en de minder mobiele personen door te kiezen voor betonnen tegels van 20cm op 20 cm. De hellingsgraad en de zebrapaden zijn geoptimaliseerd en de openbaarvervoerhaltes worden aangepast aan de meest recente toegankelijkheidsnormen."

Tegen eind dit jaar worden in de Fix My Street-app, een app waarmee Brusselaars gebrekkige of kapotte infrastructuur kunnen melden, nieuwe categorieën voor incidenten voorzien zodat problemen met voetgangerstoegankelijkheid makkelijker gemeld kunnen worden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni