OPMOC in Hallen van Schaarbeek: 'Spelen elk concert alsof het ons laatste is'
De twintigers van OPMOC hebben met hun fusie van ska, funk, reggae, punk, hiphop en latin een genre uitgevonden dat haarfijn past bij het Brusselse kosmopolitisme: skunk. Zaterdag stellen ze hun debuut Journeys voor in de Hallen. "We vermengen alle muziek die ons aanspreekt."
OPMOC zag het daglicht in de schoolbanken toen een paar makkers samen covers van hun lievelingsgroepen gingen spelen. Al snel voelde het zestal de drang om ook zelf te componeren. Acht jaar en vele concerten later is hun debuutalbum een feit.
Acht jaar kan lang lijken, maar als je weet dat de muzikanten vandaag 'nog maar' tussen 21 en 25 zijn, dan is dat niet zo verwonderlijk. "We wilden gewoon spelen, zoveel mogelijk op het podium staan, voor de fun. En dat is nog altijd zo," zegt tenorsaxofonist Arnaud Guichard.
OPMOC stond al op Couleur Café, Esperanzah!, Francofolies de Spa, LaSemo, de Brussels Jazz Marathon en het Vrijheidsfestival. Een hele verwezenlijking voor zo'n jonge band... zonder album. "Het plan om een album op te nemen is er pas twee jaar geleden gekomen, en toen waren we er nog niet klaar voor. We wilden kijken of er een label interesse zou tonen, maar die interesse bleef uit, dus hebben we beslist alles zelf te doen," vertelt keyboardspeler Martin Salemi.
"We hebben onze tijd genomen omdat we het echt goed wilden doen," voegt drummer Maxime Van Eerdewegh eraan toe. "Zes jaar lang repeteerden we op zondag in mijn kelder, maar om de overlast voor de buren te beperken, zijn we op zoek gegaan naar een repetitieruimte. Novanoïs heeft ons een voordelige huurprijs gegeven en is partner van het project geworden. Toen we er klaar voor waren, zijn we naar Studio Dada in Schaarbeek getrokken om op te nemen." De Hallen van Schaarbeek, waar de nieuwe directie naar verluidt opnieuw concerten zal organiseren, vervolledigt de Schaarbeekse drievuldigheid: repetitielokaal, studio en cd-presentatie.
Volle gas
Journeys is een staaltje van métissage, muzikale vermenging. "We hebben ons nooit vragen gesteld over welke stijl we zouden spelen. Om er toch maar een naam op te plakken, zijn we met skunk gekomen. Nu achtervolgt die term ons een beetje, want we willen niet gebonden zijn aan een bepaald genre. We maken gewoon de muziek waar we zin in hebben en we schrikken er ook niet voor terug in een nummer plots van genre te veranderen," zegt Salemi.
Een kleine rondvraag naar hun muzikale invloeden leidt tot een stortvloed aan antwoorden: jazz, funk, mijn vader luisterde veel naar reggae, Eminem, Bill Evans, Bach, Groundation, bigbands, Antibalas, Mano Negra, Rage Against the Machine, Nirvana, zeker ook The Beatles. Maar vooral: "Eigenlijk sommen we niet graag namen op, omdat we dan met die groepen vergeleken worden, en we lijken er überhaupt niet op!" zegt altsaxofoonspeler Bruno Borsu.
Journeys is het muzikale verslag van de reis die de band tot nog toe maakte. Die ging langs een heleboel Brusselse cafés, maar ook een akoestische tour in Frankrijk en Spanje met een minibusje en straatconcerten in Mexico, Guatemala en Belize. "Op straat moet je de aandacht van de mensen lokken en houden. Dat stimuleert je om het beste van jezelf te geven," zegt Salemi. "Die ervaring heeft onze muziek doen evolueren, vooral onze solo's en onze energie. Nu spelen we elk concert als was het ons laatste!"
Benjamin Tollet
Cd-voorstelling op zaterdag 22 december om 20 uur in de Hallen van Schaarbeek, Koninklijke Sint-Mariastraat 22. Kaartjes kosten 5 à 7 euro. Meer op www.halles.be, promofilmpjes op opmoc.com
Een optreden van OPMOC, dat is een explosie van energie. "We spelen elk concert alsof het ons laatste was."
Lees meer over: Schaarbeek , Muziek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.