Het Braziliaanse klassieke gitaarduo Sérgio en Odair Assad heeft net een nieuw album uitgebracht op het Schaarbeekse label GHA Records. Dat Dances From The New World, een samenwerking met de Cubaanse klarinettist Paquito D’Rivera, op een Brussels label uitkomt, is geen toeval. Odair heeft een liefdesrelatie met Brussel die dertig jaar geleden begon.
Passie voor klassieke gitaar op Schaarbeeks label
H et Braziliaanse gitaarduo Sérgio en Odair Assad was in november 1983 voor het eerst in Brussel voor een concert op de RTBF radio. “Dat concert werd live uitgezonden op de klassieke zender. GHA Records bracht in 2006 een geremasterde versie uit van die opname, The Debut Concert – Brussels 1983 genaamd,” vertelt Odair Assad over zijn eerste passen in Brussel. Het album was uitverkocht en wordt nu heruitgebracht ter ere van de dertigste verjaardag van dat concert.
Het label GHA Records werd in 1988 in Brussel opgericht door Françoise-Emmanuelle Denis, een grote liefhebster en specialiste van de klassieke gitaar. En het is door de liefde voor die vrouw dat Odair Assad besloot zich in Brussel te vestigen. Los van de liefde blijkt Brussel ook wel een interessante plek om te wonen voor een muzikant die constant de wereld rondreist met zijn muziek. “Brussel is perfect gelegen, centraal in Europa, vlakbij de luchthaven, met een goede treinverbinding. Beter had amper gekund!” zegt Assad. “Wonen in Brussel bevalt me. Het is een mooie stad, zeer gecontrasteerd, net als haar inwoners.”
Familiegebeuren
Odair en zijn broer Sérgio zijn opgegroeid in een muzikale familie in São Paulo. Muzikant worden stond in de sterren geschreven. “Onze vader heeft ons de passie voor muziek bijgebracht, hij heeft ons aangespoord die levensweg in te slaan,” vertelt Odair Assad. “Hij was amateur mandolinespeler en speelde veel choro (instrumentale Braziliaanse kamermuziek op de grens tussen traditie en jazz, bt). Zo zijn Sérgio en ik klassieke gitaristen geworden die openstaan voor jazz en traditionele muziek.”
De hele Assad familie was in 2004 voor het eerst samen op tournée, goed voor drie generaties muzikanten die een brede waaier aan Braziliaanse muziek brachten. Met hun vader Jorge op mandoline, hun moeder Angelina en zus Badi op zang en hun dochters Clarice (piano en zang) en Carolina (zang). “Het is heerlijk om met de hele familie op het podium te staan. Het was net een familiebijeenkomst in ons ouderlijk huis. We wonen allemaal ver van elkaar, mijn broer Sérgio in San Francisco, mijn zus Badi in São Paulo, Clarice in New York, Carolina in Rio de Janeiro en ik in Brussel... Op tournée zijn met de familie geeft ons de mogelijkheid wat langer samen te zijn en te doen wat we het liefst doen, muziek maken!” Dat concert werd in 2011 voor Europalia Brasil hernomen, maar zonder de ouders.
Gezien de afstand tussen San Francisco en Brussel zou een mens zich afvragen hoe Sérgio en Odair het doen om te repeteren. “We zijn als kind samen beginnen te spelen en vieren in 2015 onze vijftigste verjaardag als duo. We kennen elkaar zo goed dat we niet veel hoeven te repeteren,” zegt Odair met een glimlach. “Om nieuwe nummers in te oefenen spreken we iets vroeger af in de stad waar onze tournée begint.”
De gebroeders hebben zonet Dances From The New World uitgebracht, een album met de Cubaanse klarinettist Paquito D’Rivera, een meester van de Latin jazz. “We hadden reeds met Paquito samengewerkt voor Obrigado Brasil, een project van de formidabele cellist Yo-Yo Ma waarmee we hebben getoerd in Europa, Azië en de VS,” zegt Assad. “Muzikaal zitten we helemaal op dezelfde golflengte. Na enkele concerten als trio heeft GHA Records ons voorgesteld een album op te nemen.” Dat is een rijke melting pot aan stijlen uit de Nieuwe Wereld geworden: van samba en choro tot jazz en tango.
Art nouveau
Een cd-voorstelling in Brussel zit er momenteel niet in, het drietal heeft een te drukke concertagenda. Als soelaas is er eind november een tentoonstelling in het Langbehnhuis ter ere van de dertigste verjaardag van het eerste Brusselse concert van de Assad broers. De tentoonstelling bestaat uit foto’s, programma’s, concertaffiches en andere muzikale souvenirs van hun vele passages in Brussel. Ook de albums van de Assad broers zullen beschikbaar zijn.
Het Langbehnhuis is een art-nouveauhuis in Schaarbeek dat prachtig gerestaureerd werd door Françoise-Emmanuelle Denis en dat begin oktober te bezoeken was tijdens de art nouveau biënnale. Het huis is momenteel de zetel van de Association Roger Langbehn pour l’éducation par les arts et le respect de la nature, een kunst-educatieve organisatie die ondermeer workshops klassieke gitaar organiseert. In het huis zetelt ook GHA Records. Dat label werd in 1988 door Denis opgericht, “eerder ondanks mezelf. Een label oprichten was geen bewuste keuze, wel een samenloop van omstandigheden,” zegt Denis, de echtgenote van Odair Assad. “De klassieke gitaar is het instrument dat ik het beste ken en aanvoel. Die feeling is onontbeerlijk om de authenticiteit van een gitarist te kunnen inschatten, zijn klank, muzikaliteit, energie en emotie. De catalogus van GHA Records is een internationale referentie van de klassieke gitaar geworden, daar ben ik echt gelukkig om.”
Het Koninklijk Conservatorium Brussel nodigt op 28 en 29 november Sérgio Assad uit voor een masterclass in het MIM, Hofberg 2 te Brussel. De tentoonstelling over de Assad broers opent op 29 november in het Langbehnhuis, Renkinstraat 90-92 te Schaarbeek.
Meer info op www.assadbrothers.com, www.gharecords.com en www.maisonlangbehn.be
Lees meer over: Schaarbeek , Muziek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.