Petitie voor aperitiefconcerten in Oude Kerk Berchem

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
14/05/2014

Het Masereelfonds afdeling Brussel-West luidt de alarmklok rond de mogelijke afschaffing van de klassieke concerten in de Oude Kerk. Die worden al jaar en dag ingericht door gemeenschapscentrum De Kroon met medewerking van de Muziekacademie en het Masereelfonds.

De concerten zouden op de helling hebben gestaan als gevolg van besparingen, heroriëntering van de cultuurprogrammatie ‘richting populaire evenementen’ en prijszetting van het entreegeld. Door de verandering van Cultuurwaardebon naar de Paspartoe-formule kunnen zowel particulieren als verenigingen minder gebruik maken van de korting, stelde het Masereelfonds.

Jan Stacino van het Masereelfonds organiseerde prompt een mini-enquête waarop 550 reacties kwamen voor behoud van de aperitiefconcerten in de Oude Kerk. Ook de crème van de cultuursector liet zich daarover uit; mensen als Paul Dujardin, Bernard Foccroulle, Herman Storme, Lydia Depauw-De Veen, Thomas Dieltjens en dies meer. “Dat is het gevolg van de onzekerheden die circuleerden, als gevolg van besparingen die De Kroon boven het hoofd hingen, en de reactie dat het hun eerste opdracht niet was,” stelt Bernard Desmet, begeleider van de Brusselwerking voor het Masereelfonds.

“Allemaal achterhaald nieuws, een nieuwe werkgroep heeft de plooien platgestreken,” repliceert Mark Dubois, directeur van De Kroon. “Veel heisa voor niets. Concreet zijn we voor het behoud van de concertenreeks, bij voorkeur in de Oude Kerk, met uitwijkmogelijkheden. De reeks kost 10.000 euro voor vijf concerten per jaar en bereikt gemiddeld nog een zeventigtal geïnteresseerden, terwijl er 120 personen in de Oude Kerk kunnen. In de nieuwe werkgroep is overeengekomen dat we nog vier concerten per jaar organiseren, tegen 10 euro toegangsgeld en zonder reducties. Ook laten we het gratis aperitief vallen en zullen de concerten twee- tot drietalig aangekondigd worden. Het is tijd dat er terug op publiekswerving wordt gefocust, de Muziekacademie kan daarin helpen. Sinds twee jaar loopt het aantal bezoekers achterop.”

Om de problemen op te lossen vroeg het Masereelfonds aan de gemeente om bij te springen met subsidiëring. “Met 5.000 euro, of die nu van de gemeente, de VGC, de Kroon of derden komt, zou de concertenreeks levend kunnen gehouden worden, zo werd ons duidelijk gemaakt,” stelt schepen van Stedenbouw Vincent Riga (CD&V), die het restauratiedossier van de Oude Kerk beheert.

Een van de randproblemen voor dit type hoogstaande klassieke concerten die ook in grotere zalen in de stad circuleren, is de renovatieachterstand van de Oude Kerk. Onder meer het podium is aan vervanging toe. Al eerder werden overgordijnen opgehangen, maar aan de akoestiekverbetering, het podium, een sanitair blok en een toegangssas werd nog niets concreets gedaan. “De gemeente stuit op het probleem dat alle aanpassingen aan de geklasseerde kerk het groen licht van Monumenten en Landschappen moet krijgen, en dat overleg loopt stroef. Ik neem de draad op om een unieke toelating te bekomen van Stedenbouw om de broodnodige praktische aanpassingen geregeld te krijgen, hopelijk kunnen we er in 2015 een begroting op plakken,” besluit Dubois.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Agatha-Berchem , Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni